ZAŠTO SU URME MAGIČNO VOĆE?

21.05.2019

 

Urme se smatraju najzdravijim voćem na zemlji i zato je pravo vreme da saznate njihove prednosti!

Možda i niste znali, ali urme su magično voće koje u sebi kriju mnogo zdravstvenih prednosti. One su zdravlje u malim voćkicama, a ako vas zanima zašto, pročitajte naš tekst.

Ovo magično voće se može naći tamo gde je toplo, kao što su recimo Severna Afrika, Bliski Istok, Pakistan, Indija, Kanarska ostrva, ali se mogu gajiti i u Americi i to u Kaliforniji gde je takođe toplo. Mogu se gajiti na Mediteranu.

Iz tog razloga, na našem području možete ih naći više u vidu sasuštenih pošećerenih plodova, ali postoje i one bez šećerne glazure.

 

URME – MAGIČNO VOĆE ZA VAŠE OČI

 

Kako u sebi sadrže lutein i zeaksantin, urme nazivaju i vitaminima za oči. Lutein i zeaksantin su posebno važni za oči jer potpomažu ćelije za dobar vid i sprečavaju njihovo oštećenje koje se javlja u starosti. Zato, za bolji vid jedite urme!

 

URME – UMESTO ŠEĆERA

 

Zbog visokog udela hranljivih materija, urme kod čoveka izazivaju osećaj sitosti i olakšavaju smanjenje težine. Urme možete uzeti na prazan stomak, kako bi pokrenuli organizam i dali mu potrebnu dozu šećera.

Ovo voće nema holesterol, ali sa druge strane ima dosta šećera, i iz tog razloga ih ne treba uzimati u većoj količini. Približićemo vam ovo informacijom da kilogram urmi sadrži blizu 3000 kalorija, što predstavlja prosečan kalorijski unos čoveka koji je aktivan.

 

URME - HRANA ZA MOZAK

 

One sadrže fosfor koji se smatra hranom za mozak. Iz tog razloga se preporučuju osobama koje se bave intelektualnim radom.

 

 

URME – ZA POSNE DANE

 

Za dane posta, trpezu napunite urmama, pomoćiće vam u tome da ne pogrešite.

I naravno, za kraj, jedan jednostavni recept za kolačiće sa urmama.

Sastojci:

Urme 10 komada

Kokosovo brašno 100g

Voda 100 ml

Priprema:

Urme odvojite od koštica i sameljite ih u blenderu sa vodom. Sipajte ih u posudu i postepeno dodajte kokos. Uz pomoć viljuške pritiskajte dok ne upije.

Na papiru za pečenje oblikujte keksiće u kalupu, u obliku srca.
Pecite ih u prethodno zagrejanoj rerni 7-10 minuta na temperaturi od 200 stepeni.

 

Da biste komentarisali, morate biti prijavljeni.