VODIČ ZA NAJBOLJE DELOVE MESA - TELETINA

16.03.2018

Proleće nam donosi mnogo novih ukusa, a posebno mesto među njima zauzima mlada teletina! Izuzetno mekana, blagog ukusa, odlično se kombinuje sa svim prolećnim sastojcima, od raznog povrća do mladih krompirića. Teletina se, zahvaljujući svom blagom ukusu, podjednako dobro slaže i sa sastojcima jačeg ukusa, lukom i začinima. Mlada teletina važi za najkvalitetnije meso, bogato proteinima, gvožđem, kalijumom, cinkom i vitaminima D  i B. Razlikuje se od govedine po ukusu, ali i po boji. Teletina je po pravilu svetlija, jer je meso mlado i blažeg ukusa.

teletina

Teletina je glavni sastojak vrhunskih jela svetskih kuvara, od Austrije, Švajcarske, do Italije, Francuske i Nemačke. Poznato jelo je ragu od telećeg mesa u belom sosu, koji se tradicionalno priprema u Nemačkoj. Teletinu takođe možete pripremati i u svom domu, a tom prilikom treba znati koje meso je najbolji izbor za određeno jelo. U nastavku vam donosimo vodič za najukusnije delove teletine.

ŠTA SE DUGO KRČKA, A ŠTA KRATKO PRŽI

pecena-teletina

Kada sečete teletinu, nož uvek postavite popreko u odnosu na vlakna. Tako ćete lakše iseći meso, ali ćete ga i lakše kasnije sažvakati.

Delovi zadnje polutke – gornji deo buta i kapak se smatraju najbojim delom i koriste se za priremu šnicli. Ovi delovi skoro da uopšte nemaju masnoće, nemaju žila i pogodni su za pripremanje najrazličitijih jela. Malo grublji komadi sa buta se koriste za tanko sečeno meso u krem sosu.

Kolenicu, koja ima dosta koski i žila, najbolje je koristiti u jelima koja se dugo krčkaju.

Teleći file je deo mesa koji je posebno cenjen. On se nalazi odmah ispod krmenadle i sa razlogom se smatra najboljim komadom. Može se spremati u komadu, ali i sečen na delove, budući da je izuzetno mekan.

Teleću krmenadlu čine dva dela koja možete pržiti u tiganju: kotlet i krmenadlu. U odnosu na kotlet, krmenadla ima tanak sloj masnoće. Oba dela se mogu pripremati po želji, u komadu ili isečeni na odreske.

Prednja polutka se uglavnom dugo krčka ili peče. Međutim, od vrata se mogu iseći sočne krmenadle koje mogu da se prže, a od ramena se može pripremiti ragu.

Teleće iznutrice su veoma cenjene u mnogim svetskim kuhinjama. Na primer, teleća jetra, srce i bubrezi se prirpemaju prženi ili grilovani. Za koji god deo da se odlučite, sigurni smo da ćete uživati u svakom zalogaju!

 

 

 

Da biste komentarisali, morate biti prijavljeni.