VOĆNA RAPSODIJA U JEDNOM KOLAČU: ČIZKEJK

19.08.2019

 

Možda nije najstariji i najpoznatiji recept na svetu, ali čizkejk je definitivno zauzeo mesto izvrsnog kolača u svim kuhinjama i poslastičarnicama.

Čizkejk je poslastica koja se sastoji od više slojeva. Ima tipičan i prepoznatljiv kiselkasto-slatki ukus, a glavni sastojak je fil koji se pravi od krem sira, dok je tipična je i slatka završnica – preliv koji se najčešće pravi od želatiniranog voća.

Ova poslastica postojala je još u Rimu gde su glavni sastojci bili brašno, žito, med i sir. Navodi se da je ovaj oblik čizkejka služen takmičarima na Prvim olimpijskim igrama u Grčkoj, 776. godine pre nove ere. Kolači od sira postoje u Italiji i danas i imaju iste sastojke kao oni u Rimskom carstvu.

Ipak, modernija verzija čizkejka nastaje u Americi i to slučajno. Pored krem sira, u pečenim , američkim vatijantama, sastojci ovog kolača su jaja, žumanca i razne arome kao što su vanila, badem, citrus, liker..

Danas on se pravi u okruglom kalupu, gde se nakon pečenja dodaje preliv. Ima hrskavu koricu od mrvljenog keksa i veličasti središni deo koji je ispečen ali mekan i kremast, napravljen od krem sira i umućenih žumanaca.

 

SVEDENI UŽITAK: ČIZKEJK

 

Sastojci za koru:

300 gr mlevenog keksa

100 gr putera

150 ml mleka

Krem

500 gr posnog sira

2 čaše kisele pavlake

200 gr šećera

30 gr želatina

30 gr šećera od vanile

1 žumance

Fil:

1 kg voća, smrznuto ili sveže (višnje, jagode, kupine, borovnice)

200 gr šećera

30 gr želatina

Priprema:

Okrugli pleh obložiti folijom. Umutiti plazma keks, puter i mleko i ovom smesom obložiti dno pleha. Odvojeno umutiti sir, pavlaku, šećer, vanilu i žumance.Želatin razmutiti u 12 kašika vode, a kada se stvrdne zagrejati dok ne postane tečan. Pomešati i želatin sa ostalim sastojcima. Krem preliti preko podloge od keksa. U vruću šerpu staviti kilogram voća i 200 gr šećera. I u ovu smesu dodati razmućen želatin. Kada se smesa ohladi sipati je preko krema.

Moguće je i izostaviti želatin iz recepta, a pre služenja potrebno je da čizkejk bude u frižideru bar četiri sata.

 

DRUGAČIJI ČIZKEJK: SA KARAMELOM

 

Sastojci: 

Jabuke za ukrašavanje

1 kašika izmrveljnog badema

3 kašike soja sosa

100g šećera u prahu

300ml slatke pavlake

500g kremastog sira

180g putera

200g neslanih krekera

 

 

Priprema:

Izmrvite krekere i istopite 100g putera, pa ga dodajte u mrvice keksa. Promešajte, a zatim u dobijenu smesu dodajte kašiku soja sosa. Pošto su u pitanju mini torte, možete ih spremati u šoljama ili manjim kalupima, tako da na dno stavite mrvice keksa.

Fil:

Pomešajte sir sa šećerom u prahu i kašikom soja sosa. Dodajte 200ml slatke pavlake i mešajte bez prestanka. Kada dobijete glatku smesu bez grudvica, fil stavite u kalupe ili šolje i ostavite ih u frižider na 6 do 8 sati.

Karamel preliv:

Šećer pržite na niskoj temperaturi oko 10minuta sa dve kašike vode, a zatim dodajte 80g putera, kojeg ste prethodno iseckali na manje komadiće. Dodajte u šećer kašika soja sosa i 100ml pavlake i dobro promešajte.

Izvadite čizkejkove iz kalupa na tanjir i pospite preko karamelu, pa ih ukrasite sa bademima i komadićima jabuke.

Za još letnjih, hrskavih užitaka pročitajte naše ostale članke: domaći sladoled po svačijoj meri, sladoled torta ili tart sa kupinama

Da biste komentarisali, morate biti prijavljeni.