VEČITA DILEMA: DA LI JE HOT DOG SENDVIČ?

22.07.2019

 

Evo jedne zanimljive dileme – da li hot dog spada u kategoriju sendviča ili ne?

Dok jedni kažu da je hot dog posebna kategorija za sebe, drugi smatraju da je ovo, jednostavno - vrsta sendviča. Šta vi kažete?

Uvek postoji nekoliko strana ili je bolje da kažemo legendi o prvoj pojavi nekog proizvoda. Bilo kako bilo, jedan od najranijih pisanih tragova o hot dogu pojavio se u Homerovoj Odiseji 850 godina pre Hrista. Druga legenda kaže da je tvorac ove popularne kobasice Johann Georghehner iz Nemačke. . Njegova “Wiener-Frankfurter” kobasica je inače bila zapravo poznata kao “hrenovka”.

 

 

NATIONAL HOT DOG AND SAUSAGE COUNCIL KAŽE...

 

O da, postoji veće za hot dog koje je osnovano 1994. godine od strane američkog instituta za meso.

Ovo veće služi kao izvor informacija potrošačima koje su vezane za kvalitet i sigurnost hot doga i kobasica. Njihovo stručno mišljenje je da hot dog zapravo nije sendvič, već zasebna kategorija za sebe. On je deo američke kulture i zaslužuje posebno mesto u mislima potrošača.

Ono što je zanimljivo jeste da kada je hot dog stigao u Ameriku u 19. veku, nosio je naziv „Coney Island sendvič“ ili „Frankfurter sendvič“ što implicira da zapravo jeste spadao u kategoriju sendviča. Sa ovim se složilo i američko ministarstvo poljoprivrede koje smatra da to što se meso nalazi između dve kriške hleba, apsolutno znači sendvič.

Prema njihovoj definiciji sendvič ima sledeću podelu:  

  1. Zatvoreni sendvič – 35% kuvanog ili pečenog mesa i ne više od 50% hleba

  2. Otvoreni sendvič – 50% mesa i samo jedna kriška hleba

  3. Meso koje je veći deo jela – kobasica, pljeskavica, komad mesa sa hlebom po strani

 

 

ŠTA MI KAŽEMO ZA HOT DOG?

 

Po definiciji, hot dog jeste sendvič i svakako ga stavljamo u tu kategoriju. U ovaj sendvič posebne vrste može se staviti bilo koji prilog i tako nastati baš dobar obrok.

Sem nas, zanimljivu definiciju daju drugi stručnjaci – kažu da u zavisnosti od dela sveta, menja se i definicija hot doga, pa tako, dok je u Americi sačinjen od kobasica i peciva, u Nemačkoj je ovo Bečka kobasica.

Kada bolje razmislimo nikada nismo pomislili na hot dog onog momenata kada smo rekli nekome „Napravi mi sendvič“, zar ne?

Ostavljamo vas da i vi razmislite o ovoj vrućoj temi i razrešite nam dilemu.

 

Da biste komentarisali, morate biti prijavljeni.