UŠTIPCI: RECEPT ZA LETNJI UŽITAK

16.07.2019

 

Uštipci nas podsećaju na detinjstvo, grickanje sa nogu i uživanje u igri.

Dobro poznati uštipci postali su sinonim za bakin tajni recept kako da nas natera da u sred duge igre ipak pojedemo nešto.

Ovo je sjajn recept za poneti na posao ili u školu, mada možete ih birati i za doručak ili večeru i to u varijanti slatkih ili slanih, zato odaberite sami i brzo u kuhinju.

 

UŠTIPCI: RECEPT ZA SLANE

 

Sastojci:

600 g brašna

2 jajeta

250 ml mleka

45 g kvasca

1 kašičica šećera

250 ml mineralne gazirane vode

2 kašike ulja

2 kašike rakije

1 kašičica soli

 

Priprema:

U toplo mleko stavite izmrvljen kvasac, kašičicu šećera i brašna. Ostavite da stoji 10 minuta.

U posudu sipajte jaja i so. Umutite pa zatim dodajte ulje, rakiju, mineralnu gaziranu vodu i mleko sa nadošlim kvasacem. Dodajte brašno i sve zajedno izmiksajte nastavkom za testo ili varjačom.

Pokrijte folijom i ostavite 30 minuta. Nakon tog vremena sklonite foliju i ponovo umutite. Pokrijte folijom i ostavite ponovo 30 minuta. Ponovo promešajte, pokrijte folijom i ostavite još 30 minuta. Nakon i trećih 30 minuta, promešajte, stavite foliju i uključite da vam se ulje zagreje, a onda pržite uštipke do zlatno žute boje. Vadite na ubrus da upije višak masnoće.

 

 

UŠTIPCI: RECEPT ZA SLATKE

 

Sastojci:

2 šolje jogurta

2 jaja

2 kesice vanilinog šećera

malo soli

2 kašičice šećera

20 kašika brašna

kesica praška za pecivo

ulje za prženje

 

Priprema:

Umutiti sve sastojke tako da se dobije glatka smesa. Vaditi kašičicom smesu i pržiti ih u dubokom ulju. Čim porumene (a to će biti veoma brzo) izvadite ih i ubacite na dno činije koju ste obložili salvetom koja će upiti viška ulja. Na kraju sve male uštipke posuti prah šećerom, a možete ih preliti i medom ili sirupom od čokolade!

 

Da biste komentarisali, morate biti prijavljeni.