URNEBESNO DOBRA URNEBES SALATA
Šta je to – zovemo je salata, a nije salata? Govorimo o urnebes salati!
Neizostavna gozba pravih gurmana jeste urnebes salata. Ovo je zapravo namaz koji se odlično slaže sa roštiljem i svežim hlebom.
Ona se brzo sprema, a njen recept nije jedinstven, ali svakako je podloga sir i paprika. Originalna urnebes salata je ljuta, jer se sastoji od ljute crvene paprike.
Čim čujemo urnebes, polazi nam voda na usta, zato hajde da se bacimo na recepte.
Klasična urnebes salata
Sastojci:
500 grama sira
2 čena belog luka
2 tvrdo kuvana jajeta
10ml ulja
1 kašičica aleve paprike
Malo soli
Malo sudžuka
Priprema:
Urnebes salata se pravi od sitnog sira, stoga ukoliko imate tvrdi sir, izgnječite ga viljuškom. Beli luk iseckajte i pomešajte sa sirom. Viljuškom izgnječite što sitnije tvrdo kuvana jaja i pomešajte sa sirom i belim lukom koji ste prethodno pripremili.
Dodajte malo ulja, aleve paprike i soli po želji.
Sve sastojke dobro izmešati i servirati.
Urnebes salata sa ajvarom
Sastojci:
150 g sira
100 g krem sira
200 g ajvara
50 g majoneza
50 g kisele pavlake 20 % mm
40 g tucanih oraha
3 kuvana jajeta
Priprema:
U sud sipajte izmrvljen sir. Ovome dodajte krem sir, ajvar, majonez i kiselu pavlaku i sve promešajte. Promešajte salatu. Na kraju dodajte tucane orahe i kuvana jaja koja ste iseckali ili na krupno izrendali. Salatu ohladite i dekorišite po želji.
Urnebes salata sa susamom u obliku kuglica
Sastojci:
200 grama susama
200 grama feta sira
100 grama krem sira (ja koristim bezmasni)
Priprema:
Prvo je potrebno da ispečete susam na teflonskom tiganju na ringli. Pecite ga dok ne dobije boju i s vremena na vreme mešajte drvenom kašikom kako bi se ravnomerno ispekao. Sir izgnječite u dubljoj posudi, dodajte pečeni susam, dobro promeštajte i uživajte u salati! Po želji dodajte još susama!
Da biste komentarisali, morate biti prijavljeni.