UKUS KOJI SE PAMTI: MIMOZA SALATA

13.08.2019

Na Carnex meniju danas je mimoza salata!

 

Mimoza jeste simbol proleća i cvet koji se u mnogim zemljama poklanja za 8. mart, dok je mimoza salata zimsko jelo koje se često sprema za praznike. Ova salata se u Rusiji vezuje za prvi prolećni praznik, vreme u kome još uvek nema snega, ali ima svežih namirnica.

 

Mimoza salata nastala je u Sovjetskom Savezu početkom sedamdesetih godina. Kao što smo već spomenuli, ime potiče od prolećnog cveta, gde sa svojom bojom podseća na njega. Sastojci salate bili su jeftini i dostpuni u tom periodu, i iz tog razloga ona je bila jednostavno jelo za sve kuvare.

 

Bilo kako bilo, mi se nećemo ograničavati na vreme, jer je za ovaj užitak uvek pravo vreme.

 

Za ljubitelje kuvanja i dekoracije, ova salata čini sjajan spoj za eksperimentisanje. Sjajno izgleda u staklenoj posudi, jer se na taj način vidi bogatstvo sastojaka i raznolikost ukusa.

 

 

RECEPT ZA MIMOZA SALATU

 

Sastojci:

 

 4 krompira

 6 tvrdo kuvanih jaja

200 g šunke

300 g kačkavalja

2 pavlake

200 g majoneza

So

biber

 

Priprema:

Skuvati krompir u ljusci i ohladiti ga. Zatim, skuvati jaja. Napraviti preliv od majoneza i pavlake uz pomoć miksera. Izrendati sir, šunku i jaja.  Jedno žumance, sitno narendano, ostavite za dekoraciju. Izrendati krompir.

 

Slaganje mimoza salate

Na dno činije staviti polovinu rendanog  krompira, posoliti ga i pobiberiti. Blago pritisnuti prstima kako bi se ravnomerno rasporedio. Preko krompira stavite preliv koji ste prethodno napravili. Staviti zatim četvrtinu ukupne količine šunke. Tri rendana jaja, pola količine sira. Poravnati sloj, pa ga prekriti sa još jednom četvrtinom preliva. Sledeći sloj je druga polovina krompira i sledeća četvrtina preliva. Stavite zatim ostatak šunke, jaja i ostavite malo narendanog žumanca za dekoraciju. Na kraju, u poslednji sloji ide sir i preko njega narendano žumance.

Eksperimentišite sa dekoracijom.

Ako ste ipak za jednostavne salate, kliknite ovde i pronađite inspiraciju. 

Da biste komentarisali, morate biti prijavljeni.