TESTO ZA PICU: TANKO ILI DEBLJE?

14.05.2019

Pica ili pizza je dobro poznati fast food koji ne pita za vreme i mesto.

Sigurni smo da već znate da nam pica dolazi pravo iz italijanske kuhinje, napravljena od okruglog testa, na koji se ređaju razne vrste sira, mesa, povrća, začina, pa čak i voća. Jednostavna je za spremanje, a široko je dostupna.

 

KADA JE TESTO ZA PICU POSTALO POZNATO?

 

Reč pica prvi put se pojavila 997 godine u rukopisu jednog grada, na jugu Italije.

Zanimljiva legenda kaže da su vojnici Persijskog cara Darija Velikog pekli neku vrstu hleba, preko stavljali sir i urme, na svojim štitovima. Tako su Iz iskopina Pompeje pronađeni su ostaci okruglog peciva. U srednjem veku su sluge jele ostatke hrane svojih gospodara, i njih stavljali na parče hleba, a zatim prelivali sosom, uz različite vrste začina. Zatim bi  to grejali u pećnici.

Paradajz je u 16. veku donet iz Perua u Evropu. Njega je Napuljsko stanovništvo dodavalo svakom jelu i tako stvorili picu koju danas poznajemo.

Ipak, u modernom dobu pojavila se pica sa debljim testom, i pokupilo simpatije ljubitelja ovog fast food-a.

 

TESTO ZA PICU NA ITALIJANSKI NAČIN

 

Ovo je klasična, savršena pica sa mekanim i tankim testom.

Testo za italijansku picu je zapravo obično hlebno testo koje se pravi od brašna, svežeg kvasca, vode, soli, šećera i maslinovog ulja. Nakon što se izmesi, testo treba da stoji 3-4 sata, a zatim se razvija oklagijom u debljini od 0,5 – 1 cm. Naravno, na ovu podlogu ređaju se željeni sastojci – pelat, jaja, pršuta, parmezan, začini, mocarela, ili možda povrće, plodovi mora, a onda pravac u rernu. Pica je spremna onog trenutka kada se sir istopi, a testo dobije svoju boju.

 

 

TESTO ZA PICU NA AMERIČKI NAČIN

 

Ovo testo je deblje, a čini se da se sve više naručuje u restoranima. Ono je mekše i vazdušastije, ali isto se sprema na vrlo jednostavan način.

Sastojci:

20g svežeg kvasca

300g brašna

malo soli

1 jaje

3 kašike ulja

3 kašike pavlake

oko 15o ml mlake vode

Priprema:

Razmutiti kvasac sa malo mlake vode i kašikom brašna i ostaviti 10 minuta.  Pomešati brašno sa malo soli, dodati jaje, 3 kašike ulja i 3 kašike pavlake. Dodati u smesu razmućen kvasac i uz postepeno dolivanje vode zamesiti meko testo. Ostaviti na toplom dok se testo ne udvostrući, oko pola sata-sat. Premesiti testo, razvući oklagijom, nafilovati i peći na 220 stepeni dok ne bude gotovo, oko 15 min.

 

Da biste komentarisali, morate biti prijavljeni.