ŠTA JE LEPŠE, POHOVANE SLATKE ILI SLANE PALAČINKE?

13.08.2019

 

Palačinke ne pitaju za vreme, a ni oblik, ali ako vam kažemo da imamo dilemu između pohovanih slatkih i slanih, da li biste nam pomogli u odgovoru?

Kada kažemo pohovane palačinke, prva asocijacija jeste da je to slana verzija obroka pogodna za neki obilni, ali opet brzi ručak. Manji broj ljudi jede pohovane palačinke u slatkoj verziji, pa smo zato rešili da napravimo obe vrste i pustimo vas da odlučite šta više volite.

 

RECEPT ZA POHOVANE PALAČINKE SA KREMOM

 

Sastojci:

3 jaja

2 dl mleka

2 dl vode

1 dl ulja

brašno  po potrebi

200gr krema      

75 gr mlevene plazme

2 banane

4 kašike šećera

3 kašike limunovog soka

prezle   po potrebi

sladoled od vanile     

      

Priprema:

Umutiti smesu za palačinke od 2 jaja, mleka, vode, ulja i brašna pa ispeći palačinke. Filovati sa kremom, keksom i prethodno spremljenim karamelizovanim bananama (na tihoj vatri staviti šećer i limunov sok, kad počne da ključa staviti banane isečene na kolutove i kratko mešati). Smotane palačinke pohovati, valjati redom u brašno, jaja, pa prezlu i pržiti na tihoj vatri dok ne dobiju zlatnu boju. Servirati toplo uz sladoled od vanile.

 

 

RECEPT ZA POHOVANE PALAČINKE SA SIROM

 

Sastojci:

 

Za testo:

2 jajeta

ulje

1 dl mleka

2,5 dl vode

10 kašika brašna

prstohvat soli

1/2 kašičice šećera

 

Za fil:

 400 g sitnog sira

300 g mladog sira

 

Za paniranje:

2 jajeta

ulje

150 g brašna

150 g prezli

 

Priprema:

Za pripremu testa u dubljoj posudi umutiti jaja, mleko i vodu sa prstohvatom soli i šećera.

Postepeno dodavati brašno uz neprekidno mućenje dok se ne dobije ujednačena smesa gustine jogurta.

U teflonskom tiganju zagrejati ulje pa razliti u njega kutlaču testa za palačinke. Peći sa jedne a potom i sa druge strane dok testo ne porumeni. Na isti način od preostalog materijala ispeći ostatak palačinaka.

Pečene palačinke premazati sitnim sirom. Na jedan kraj staviti štapić mladog sira, bočne stranice preklopiti 2 cm prema sredini pa urolati.

Punjene palačinke uvaljati u brašno, umočiti u umućena jaja i na kraju obložiti prezlom. Peći u zagrejanom ulju dok ne porumene.

 

Da biste komentarisali, morate biti prijavljeni.