SLATKO OD ... SEPTEMBRA

09.09.2019

 

Spremni smo za septembar i pravimo slatko od aronije, dunje i smokve!

Ako ste rešili da već napravite slatko od dunje, ili možda aronije ili smokve, ovo je članak za vas.

 

SLATKO OD ARONIJE

 

Sastojci:

1kg bobica aronije

1kg šećera

200ml vode

vanilin šećer

rozetla

limun

Priprema: 

Šećer ušpinovati sa vodom, a zatim dodati očišćenu i opranu aroniju. Na jakoj vatri kuvati uz povremeno mešanje i kada počnu da se pojavljuju mehurići, kuvati još desetak minuta pa skloniti sa vatre. Nakvasiti kuhinjsku salvetu i pokriti šerpu. Ostaviti da se ohladi i po želji, pre stavljanja u teglice dodati vanilin šećer, sveže listove rozetle ili kolutove limuna.

 

SLATKO OD DUNJA

 

Sastojci:

2,8 kg dunja (7 komada)

1,4 kg šećera

4 dl vode

4-5 kolutova limuna

Priprema:

Dunje oprati i u potpunosti očistiti. Staviti ih u šerpu i preliti hladnom vodom. Staviti na ringlu i sačekati da voda provri. Nakon što voda provri, dunje izvaditi i preliti ih hladnom vodom. Nakon par minuta, dok su još tople, oljuštiti i očistiti od nečistoća.

Tako očišćene dunje iseckati na kockice. Vodite se principom jednake količine dunja i šećera. Šećer staviti u veću šerpu i preliti sa vodom. Nakon što proveri, ostaviti da ključa desetak minuta, uz povremeno skidanje pene.

Dunje stavite u šećerni sirup i kuvate bez mnogo mešanja. Kockice dunje su skuvane nakon 15-tak minuta i tada je potrebno skloniti sa vatre i dodati nekoliko kolutova limuna. Nakon što se ohladi, sipati u tegle.

 

SLATKO OD SMOKAVA

 

Sastojci:

1 kg smokava

1 kg šećera

1 limun

Štapić vanile ili vanilin šećer

1 limuntus

Priprema:

Smokve oprati i  odseći im drškice. Probosti ih čačkalicom na nekoliko mesta kako ne bi pucale.  Rastvoriti u malo vode limuntus pa politi smokve i malo ih uvaljati u limuntus.

Ostaviti ih 5-6 min. U veću šerpu sipati 2 l vode, a zatim rešetkom vaditi smokve i spustiti u ključalu vodu i  kuvati oko 5 min. Izvaditi u suvu šerpu. Šećer sipati u šerpu pa preliti sa 300 ml. vode i kuvati da se ušpinuje.

Staviti smokve da se kuvaju oko sat vremena. Pred kraj dodati pola cedjenog limuna, a ostatak iseći na kriške. Dodati vanilu. Kuvano slatko prekriti mokrom krpom i kada se ohladi sipati u tegle.

Da biste komentarisali, morate biti prijavljeni.