RECEPT ZA MALO DRUGAČIJE LAZANJE

16.09.2019

Pasta u bilo kom vidu – uvek može! Ali danas na Carnex meniju jesu lazanje!

Italijanska kuhinja zauvek će biti ukusna, i ona koja će se nadograđivati sa ukusnim receptima iz dana u dan. U Srbiji, jedno od omiljenijih italijanskih jela jesu lazanje.

Italijani smatraju da je današnja verzija lazanja potekla iz Bolonje, a zapravo su usavršili i populazirovali jelo koje poriče iz Grčke, a pravilo se u glinenoj tepsiji.

Kao I mnoga Italijanska jela I ovo se pravi od ostataka. Lazanja se po italijanskoj tradiciji pravila kako bi se iskoristili ostaci pečenja, gulaša, divljači. Kore od testa na bazi jaja su se razvijala ručno I slagale preko mesa, pa sve zajedno u rernu sa nadevom od mlacenice i parmezana…

Danas se lazanje prave namenski I vrlo su jednostavne čak i za neiskusne domaćice.

 

LAZANJE SA PILETINOM I PEČURKAMA

 

Za početak pronađite naš recept za bešamel sos ovde. A onda se bacamo na pravljenje ovih ukusnih lazanji!

 

Sastojci:

500 g pilećeg filea

Puter

Ulje

So

biber

 20-tak čenova belog luka

2 kašike brašna

500 ml pilećeg bujona

 50 ml neutralne pavlake

 ruzmarin

 ½ limuna (kora) 

200 g šampinjona

30 g suvih vrganja

70 g rendanog parmezana za posip

 

 

Priprema: 

 

Na malo ulja i putera propržiti sitno seckano belo meso i začiniti sa solju i biberom. Nakon toga, izvaditi meso, dodati još malo putera pa propržiti na umerenoj vatri 20 čenova belog luka. Nakon što porumene, dodati  bujona (vina) pa kuvati dok voda malo ne uvri. Dodati brašna 2 kašike pa u to dodati pilećeg bujona, malo ruzmarina, pavlake za kuvanje, koru od ½ limuna (rendano)

U to vratiti belo meso i ostaviti da se krčka 15-ak minuta.

Posebno na malo putera propržiti šampinjone, dodati prethodno namočene suve vrganje, so biber... Vec pripremljen bešamel posuti na dno vatrostalne posude pa sloj lazanja, sloj piletine, sloj lazanja, sloj pečuraka i bešamela...

Odozgo staviti bešamel sos i parmezan pa peći na 180 stepeni 30 minuta.

Da biste komentarisali, morate biti prijavljeni.