RECEPT SA JUGA SRBIJE ZA PILEĆI PAPRIKAŠ

23.09.2019

Srpska jela poznata su po dobrom ukusu, zato smo danas u taj segment svrstali i pileći paprikaš.

Pileći paprikaš je jelo koje može da se nađe na različitim trpezama – u kafanama, kod kuće za ručak, večeru, pa čak i na svadbama. Ove pravilo glasi što jednostavnija priprema i što veći lonac, više će ljudi uživati u vašem jelu.

Može se praviti od svih vrsta mesa, ali i od gljiva, komadića soje, kupusa, krompira, samo su vremenom dobili druge nazive, a sastoji se najviše od tečnosti – vode ili supe.

 

PILEĆI PAPRIKAŠ

 

Danas možete napraviti veću količinu paprikaša i pustiti porodici da još koji dan uživaju u ovom sjajnom receptu za pileći paprikaš.

Sastojci:

1 pile

1,5 kg krompira

1 dl ulja ili kašika masti

1 šargarepa

1 paradajz

1 malo paradajz pirea ili nekog domaćeg soka

2 glavice crnog luka i par češnjeva belog

1 paprika

aleva paprika, tucana ljuta

peršunov list

mleveni biber, lovorov list

so, brašno

 

Priprema:

Očišćeno pile iseći na komade i oprati, ili uzeti parčiće piletine u mesari po ukusu.

Na zagrejanom ulju ili masti propržiti prethodno sitno iseckan crni luk, dodati na kolutove isečenu šargarepu, isečenu papriku, paradajz, meso, posoliti po ukusu, sipati pola čaše vode i dinstati uz povremeno dolivanje vode.

Kada je meso upola kuvano dodati paradajza iz tube, malo aleve naprike, očišćen i na kocke isečen krompir, naliti pola ili 1. litar litar vode (može i više u zavisnosti od veličine pileta i količine krompira) i sve zajedno kuvati dok ne bude gotovo.

Kuvan paprikaš skinuti sa vatre, napraviti klasičnu zapršku sa brašnom i belim lukom i zapržiti i vartiti još 5-10 minuta da proključa.

I na kraju umešati pola kašičice sitno iseckanog peršunovog lista i malo mlevenog bibera.

Pileći paprikaš poslužite uz salatu od kupusa.

 

Da biste komentarisali, morate biti prijavljeni.