OTKRIVAMO ŠTA JE BOLJE: SVINJSKA MAST ILI KOKOSOVO ULJE?

22.01.2019

Delimo se na dve generacije – ona koja svoja jela priprema na svinjskoj masti i ona koja tvrdi da je kokosovo ulje najbolje rešenje prilikom pravljenja jela.

Kako su nas stigli trendovi u dijetama i uopšte u načinu ishrane, tako su stigli i novi stavovi po pitanju pravljenja hrane.

Neki i dalje tvrde da je spremanje jela na svinjskoj masti ono najbolje, a postoje i oni koji su prešli na spremanje jela na maslinovo ulju. Onda dolazimo do onih koji smatraju da maslinovo ulje na visokoj temperaturi gubi na svom značaju, te da je kokosovo ulje najzdravije, a i najukusnije rešenje pripremanja svojih obroka.

U srpskoj tradiciji je poznato da su svinjsko meso, slanina, svinjska mast i čvarci bili omiljeni i neizostavan deo svakodnevne ishrane. Sva jela pravljena su upravo na svinjskoj masti, a ona se čak i mazala na domaći hleb posut sa malo aleve paprike.

Zanimljivo je to da svinjska mast ne menja svoj strukturni sastav čak ni pri temperaturi od 250 stepeni. Ako gledate na masne kiseline koje sadrži, ova mast je zapravo bolja od putera, jer sadrži 60% monozasićenih masti koje su povezane sa niskim rizikom od srčanih bolesti.

Sa pojavom hrono ishrane, svinjska mast se vratila na velika vrata i ponovo pridobila sve one koji vole da kuvaju i brinu o svom zdravlju.

Sa druge strane,  kokosovo ulje imalo je svojih pet minuta slave. Ono se pravi sušenjem jezgra, odnosno mesa kokosa i tako nastaju dve vrste – devičansko koje je nerafinisano i ono rafinisano. Devičansko kokosovo ulje ima tropski miris i ukus, dok rafinisano ima minimalan miris i ukus.

Za kokosovo ulje kaže se da utiče na topljenje masnih naslaga i smanjivanje kilograma. Sem za prženje, stavlja se čak i u kafu ili čaj, ali najbolju upotrebu možete pronaći u pravljenju kolača. Kokosovo ulje čini slatkiše zdravijima, pa tako sa njim možete praviti male, zdrave slatke kolače, ili na primer palačinke.

Dolazimo do zaključka da i svinjska mast i kokosovo ulje imaju svoje blagodeti i da se mogu koristiti u svakodnevnim jelima. Na vama je da odlučite, a mi vam dajemo dva recepta.

Krekeri sa čvarcima  (svinjska mast)

Sastojci:

200 gr ražanog brašna

70 gr ječmenog brašna

2 kašike masti

oko 100 gr masnijih čvaraka

trećina kesice praška za pecivo

2 kašičice mlevene začinske paprike

oko 150 ml vode

so

Čvarke prvo sameljite. Pomešajte ražano i ječmeno brašno u drugoj posudi. Dodajte mast i dobro je utrljajte u brašno. Tome dodajte usitnjene čvarke, mlevenu papriku, prašak za pecivo i soli po ukusu. Obratite pažnju i na to koliko su čvarci slani. Onda dodajte vodu i zamesite. Treba da dobijete testo koje se ne lepi mnogo i koje je malo tvrđe. Razvijte testo na pobrašnjenoj podlozi, ne baš mnogo tanko, i modlom vadite oblike po želji. Pecite dok dobro ne porumene.

Možete ih služiti uz sir ili domaći pesto.

Palačinke na kokosovom ulju

Izgnječite dve banane i pomešajte sa dva jaja, a zatim dodajte dodajte kašiku kokosovog ulja.

 Mešajte dok smesa ne postane slična običnoj smesi za palačinke. Dodajte mleka ako bude pregusto.

Ne zaboravite da ih pržite na laganijoj vatri!

Prijatno!

Da biste komentarisali, morate biti prijavljeni.