NEOBIČNI SLANI ROLATI

09.09.2019

 

Rolati su nezaobilazni na slavskom meniju, pogotovo oni slani, ali ako ste poželeli da eksperimentišete, stižu recepti za nesvakidašnje slane rolate.

Slani rolat jeste uvijena poslastica koja može biti slatkog i slanog ukusa, a obavezno je deo slava ili rođendana. Ipak, ako želite da ga napravite za doručak, večeru, usrećite goste ili ukućane, Carnex vam predlaže neobične i nesvakidašnje recepte za slani rolat.

 

#1 SLANI ROLAT:  SA PIVOM I SPANAĆEM

 

Sastojci:

šoljica ulja

šoljica piva

dve šoljice kisele vode

tri briketa spanaća

kašičica sode bikarbone

300 grama brašna

kašičica soli

Fil:

 3 krompira

2 šargarepe

manji paškanat

manji celer

glavica crnog luka

200 grama šampinjona

2 čena belog luka

 kašičica soli

 kašičica suvog biljnog začina

 2 kašike ulja

 

Priprema:

Pomešati kiselu vodu, ulje, pivo i spanać pa dodati brašno i sodu bikarbonu. Sve dobro sjediniti pa peći u zagrejanoj rerni na 200 stepeni 15-tak minuta. Kada je kora pečena, urolati u vlažnu krpu i ostaviti da se ohladi.

Fil se pravi tako što se skuvaju krompir, šargarepa, paškanat i celer. Na ulju se proprži sitno seckan crni luk,  i nakon što postane staklast dodaju se iseckani šampinjoni. Nastavi se dinstanje dok sva voda ne ispari. Onda se posoli i doda začin. Na samom kraju se doda izgnječen beli luk. Kuvano povrće se ispasira pa mu se dodaju dinstani šampinjoni i sve dobro izmeša da se dobije kompaktna masa. Fil se namaže na koru i čvrsto uvije u rolat pa ostavi najmanje tri sata u frižideru. Tek nakon toga, rolat se seče.

 

 

#2 SLANI ROLAT: OD OBLANDE

 

Sastojci:

list oblande

150 grama Carnex specijal kuvane šunke sečene na listove

150 grama rendanog kačkavalja

6 pečenih i oljuštenih paprika

malo kisele pavlake

so po ukusu

Priprema:

List oblande staviti u vlažnu krpu da omekša. Ova vrsta rolata se mota tek nakon što omekani.

Kada omekani, na oblandu se namaže tanak sloj kisele pavlake gde se ređa šunka, rendani kačkavalj i pečena posoljena paprika.  Rolat se zamota i stavi u frižider da odstoji. Seče se kao i ostali rolati na šnite.

Uživajte!

 

Da biste komentarisali, morate biti prijavljeni.