NA SLOVO, NA SLOVO Ć - ĆUROSI?

28.12.2018

Ćurosi – zanimljiva poslastica koja predstavlja prženo slatko testo koje se najčešće jede u Španiji i Portugaliji.

Pored tapasa i tortilja, ćurosi su vodeći kulinarski recept Španaca i predstavljaju glavni adut za doručak. To je štapić od testa pržen u dubokom ulju koji se najčešće jedu slatki, umočeni u toplu čokoladu, karamelu, kafu sa mlekom ili posuti šećerom, ali naravno dolaze u obzir i bez ikakvog preliva.

Osim u Španiji, ovi štapići omiljeni su i u Portugalu, Francuskoj i Latinskoj Americi, a o poreklu se govori o španskim pastirima koji su kao zamenu za sveže pekarske proizvode koristili baš ćurose. Naziv su dobili po Churra ovcama koje su ovi pastiri čuvali. Zbog udaljenih destinacija na kojima su provodili čitave dane, pastiri su na otvorenoj vatri pripremali sveže testo od brašna, vode, ulja i soli. Tek kasnije ova poslastica se služila sa šećerom i tako se vinula u kraljevske odaje.

Tako dolazimo i do osnovnih namirnica koje čine ovu poslasticu – brašno, so, voda i ulje.

 

 

Sastojci:

 

šolja vode

1/2 šolje margarina

2 kašike šećera

prsohvat soli

šolja brašna

šećer u prahu

vanilin-šećer

Priprema:

Za početak, istopite margarin, dodajte vodu, dve kašike šećera i so. Mešajte dok ne proključa.

Nakon toga sklonite smesu sa vatre i dodajte brašno, uz stalno mešanje. Mešajte drvenom varjačom dok se testo ne ujednači i dođe do momenta da se odvaja od posude.

Stavite testo u frižider u vremenskom periodu od 20 minuta.

Nakon toga, špricem formirajte štapiće i direktno ih stavljate da se prže u vrelom ulju. Onda kada postanu hrskavi, stavite ih na ubruse da se malo iscede. Pospite ih šećerom u prahu ili vanilin šećerom.

Da biste komentarisali, morate biti prijavljeni.