LOVAČKA SALATA IZ TEGLE

01.10.2019

Dobrodošli u vreme ajvara, pindjura, marmelada i kompota, ali i jednog novog recepta na našoj stranici pod imenom lovačka salata!

Ukoliko volite zvuk krčkanja povrća koji se sprema za tegle, sigurni smo da ste već isplanirali svoju zimnicu za ovu godinu, a mi, pored ajvara, predlažemo i salatu koja ima specifičan naziv – lovačka salata.

Pisali smo o srpskom delikatesu kojem se teško odoleva i napravili slanu tortu sa njim, ali ipak, danas ćemo pažnju posvetiti jelu koji nosi naziv lovačka salata.

Ona se sjajno slaže sa pečenjem, priprema je veoma jednostavna, a ukus jedinstven - nešto između ajvara, ljutenice i pinđura.

S obzirom da je i ovaj recept kao i prethodni napravljen od paprika, Carnex vam daje savet i kako da ih pripremite za ukusnu zimnicu:

 

Čuvanje sveže paprike u zamrzivaču:

Paprika se iseče na kolutove ili štapiće, upakuje u kese srednje veličine i smesti za zamrzivač. I to je zapravo ceo proces.

 

Čuvanje pečenih oćiščenih paprika u zamrzivaču:

I ovo je jednostavno i brzo, paprike treba ispeći i oljuštiti i po nekoliko komada spakovati u kese i smestiti u zamrzivač.

 

Čuvanje pečenih očišćenih paprika u ulju u tegli

Ovo je dobar način da se sačuva paprika preko zime na tamnom i hladnom mestu. Paprika se ispeče i očisti  od kožice, peteljki i semena, a zatim se tako dobijeni fileti stave u teglu koja je prethodno sterilisana i naliju uljem.

A sada se spremite za recept...

 

BAŠ LJUTA LOVAČKA SALATA

Sastojci:

2 kg paradajza

3 kg mešane paprike (zelene, zute i crvene)

1/2 kg mrkve

par feferona

beli luk

2 dcl ulja

3 dcl sirceta

1 veća kašika soli

150 grama šećera

1 manja kesica bibera ili kolicina po ukusu

2-3 lovorova lista

1 konzervans

Priprema:

Paradajz blanširati i oguliti, a zatim ga narezati na manje komade ili samleti sa mašinom za meso.

Papriku oprati i očistiti od semenki. Takođe, narezati na komadiće.

Ogulite mrkvu i nju narežite na sitne kockice. Paradajz, papriku, mrkvu, feferone i beli luk staviti u veću šerpu da se kuva, dok ne omekša.

Dodajte sve ostale sastojke osim konzervansa. Sve zajedno kuvati oko 40 minuta.

Na kraju dodati konzervans.

Vruću smesu sipati u tegle, odmah zaklopiti tegle i dalje raditi po postupku kao da kuvate paradajz. Znaci tegle dobro ususkati i ostaviti tako da se ohlade.

 

Da biste komentarisali, morate biti prijavljeni.