LAGANI LETNJI RUČAK: MUSAKA OD TIKVICA

19.08.2019

 

Letnji ručak je poslužen – musaka od tikvica!

Ćudesno povrće zvano tikvica ima prijatan ukus, a može se naći u svakoj nacionalnoj kuhinji i baš zato danas stiže pravo u Carnex kuhinju.

Tikvice potiču iz porodice bundeva i blizak su srodnik krastavca. Obiluju magnezijom, Vitaminom C, Vitaminom B, beta karotenom i imaju veliku količinu vode. Zanimljiva činjenica jeste da imaju neverovatno nisku kalorijsku vrednost, stoga su sjajan odabir u dijetama.

Tikvice imaju širok spektar pripreme - koriste se kao sirove, pečene, kuvane i pržene za pripremu raznih supa i čorbi, pečenih jela, vegeterijanskih jela, salate, suflea, đuveča, pa čak i slatkiša. Najlakše za obradu i jelo su mlade tikvice, jer se najlakše vare. Njih možete koristiti i kao garnir, ali i za spremanje raznovrsnih i ukusnih jela.

 

MUSAKA OD TIKVICA

 

1 crni luk

1 šargarepa

2-3 kašike ulja

700 g mlevenog mesa (junećeg ili mešanog)

1/2 kašičice bibera

1 ravna kašičica soli

1/2 kašičice biljnog začina

1/2 kašičice slatke mlevene paprike

1 kašika sitno seckanog svežeg peršuna

50 g pirinča

 

1 tikvica srednje veličine

100 g brašna

so

 

Preliv:

 

2 jajeta

100 ml neutralne pavlake za kuvanje

100 ml vode

1/2 kašičice biljnog začina

 

 

Priprema:

 

Tikvicu operite i po želji oljuštite, pa isecite na tanke kolutove. Posolite i ostavite da stoji 15-ak minuta da pusti sok. Ovako će tikvice biti sočne nakon pečenja.

Na ulju propržite sitno seckani luk i šargarepu sa malo soli, tako da omekšaju. Ako ima potrebe, dodajte malo vode. Kada meso omekša stavite ga uz mešanje i podelite na što sitnije komade. Pržite dok ne ispari sva tečnost koju će meso sigurno pustiti. Kada ispari tečnost onda pustite da se meso malo zapeče, da uhvati. To će dati dodatni ukus jelu. Zatim, promešajte pa uradite tako još jednom.

Sipajte pola čaše vode i dodajte pirinač a zatim i sve preostale začine. Sve dobro izmešajte i kuvajte, uz mešanje, 10-ak minuta dok se pirinač skoro potpuno ne skuva. Dodajte vodu po potrebi. Kada je pirinač gotov, sklonite šerpu sa vatre i ulijte pola čaše vode. Ostavite tako do korišćenja.

Rernu zagrejte na 180 stepeni. Posudu za pečenje premažite sa maslinovim uljem. Tikvice uvaljajte u brašno pa u dva reda postavite na dno posude. Zatim rasporedite meso i ponovo zalijte sa pola čaše vode. S obzirom da je u mesu još uvek nepotpuno skuvano zrno pirinča, voda će mu pomoći da se dokuva. A takođe, brašnu na tikvicama prija voda kako bi celo jelo bilo sočno. Preko naređajte preostale tikvice uvaljane u brašno.

U odvojenoj posudi pomešajte jaja, vodu, neutralnu pavlaku i biljni začin pa time zalijte musaku. Pecite musaku 45-60 minuta ili dok ne dobije finu boju. Sačekajte da se malo prohladi kako biste je lakše sekli i poslužite.

 

Za još jela sa tikvicama pročitajte Carnex članak 3 brza jela sa tikvicama

 

Da biste komentarisali, morate biti prijavljeni.