KOJA DASKA ZA SEČENJE JE NAJBOLJI IZBOR?

24.07.2019

Daske za sečenje koje koristimo za meso prave se u različitim oblicima i od različitog materijala, postavljamo pitanje koja je najbolja?

Naravno da je kvalitetan nož broj jedan kada govorimo o sečenju mesa, ali isto tako važna je i daska na kojoj se seče.

Daske mogu biti drvene, od bambusa, plastične ili staklene, ali nisu sve najpogodnije za sečenje.

 

DRVENE DASKE SU I DALJE BROJ JEDAN  

 

Drvene daske za sečenje su najpopularnije i viđamo ih u skoro svim kuhinjama. Kao materijal, drvo je tvrdo, ali to u isto vreme znači da upija sve što stavite na njih. Iz tog razloga, važno je redovno i pravilno održavanje što podrazumeva detaljno ručno pranje i sušenje.

Ono je otupljuje noževe i pogodno je za sečenje svih vrsta namirnica.

 

PLASTIČNE DASKE MOŽDA NISU DOBAR IZBOR...

 

Plastične daske za sečenje najčešće su izrađene od polietilena. Čvrste su i otporne, a mogu se prati ručno ili u mašini za posudje. One više otupljuju i oštećuju oštrice noževa, ali ne toliko koliko staklene podloge.

One se pod obavezno moraju detaljno prati kako bi bile pogodne za korišćenje.

 

 

IPAK, DASKE OD BAMBUSA SU BOLJI IZBOR...

 

Bambus je zbog svog brzog rasta odličan odabir obnovljivih izvora sirovine, a karakteristikama je veoma sličan drvetu. Bambus je takođe porozan, ali ipak nešto tvrđi materijal od drveta. Ali i njih je važno premazivati kako bi što duže opstale.

 

SAVETI ZA ČIŠĆENJE

 

Sirće za dezinfekciju

Upotreba vode i deterdženta za čišćenje radnih površina i dasaka za sečenje zapravo može oslabiti vlakna drveta. Kako biste dezinfikovali drvene daske za rezanje nakon upotrebe ih svaki put dobro premažite običnim belim sirćetom umesto deterdžentom. Sirćetna kiselina je snažan boraci pravo efektno sredstvo za dezinfekciju. Da biste se rešili neugodnog mirisa daske za rezanje istrljajte je sodom bikarbonom, a ztim isperite belim sirćetom.

Hidrogen protiv bakterija

Hidrogen peroksid je najbolje sredstvo za uništavanje bakterija sa dasaka za rezanje posebno ukoliko ste spremali piletinu ili neko drugo meso. Nakon upotrebe daske, prebrišite je sirćetom, a nakon toga hidrogen peroksidom od 3% jačine.

Limun protiv neugodnog mirisa

Ukoliko je vaša daska poprimila neugodan miris od na primer luka, belog luka i sirovog mesa, ribe... Dasku istrljajte sa polovinom limuna i nakon toga isperite.

Soda bikarbona za detaljno čišćenje

Povremeno vaše plastične i drvene daske za rezanje dobro izribajte pastom koju možete napraviti od kašike sode bikarbone, kašike soli i kašike vode. Utrljajte pastu u dasku pa isperite vrućom vodom.

So za izbeljivanje

Kada daske za sečenje operete detaljno, istrljajte ih mokrom pamučnom krpom koju ćete prethodno umočiti u so. Daske će dobiti svetliju boju. Isto tako možete napraviti pastu od soli i limunovog soka i upotrebiti je na isti način.

Da biste komentarisali, morate biti prijavljeni.