KO JE ZA PEKMEZ OD ŠLJIVA?

15.10.2019

 

Ko je za nešto slatko i domaće? Pravimo pekmez od šljiva!

Ljubitelji tradicionalnih recepata sada imaju priliku da naprave pravi, ukusni pekmez od šljiva.

 

Recept za pekmez od šljiva

 

Sastojci:

7 kg šljiva

1 kg šećera

cimet i/ili klinčić i/ili 2 vrećice vanilin šećera (po želji)

 

Priprema:

Šljive oprati, izvaditi košpice i uveče staviti u šerpu. Zatim dodati šećer, otprilike na kilogram šljiva i 150 grama šećera. Dobro promešati i ostaviti preko noći da šljive dobro puste svoj sok.

Nakon što su šljive odstajale 10-ak sati, kuvajte uz konstantno mešanje. Ukoliko želite pred kraj kuvanja šljive možete samleti štapnim mikserom, a zatim vratiti na kuvanje.

Po ukusu,  pred kraj kuvanja dodati cimet i/ili klinčiće i/ili 2 vrećice vanilin šećera, ali imajte na umu da svi ti začini preuzmu fini ukus šljiva.

Za ovu količinu šljiva i šećera, džem treba kuvati otprilike 2,5 sata uz stalno mešanje, a naročito pred kraj.

Dok je još na vatri i ključa, džem sipajte u čiste, suve, mlake tegle, do vrha. Zatvorite poklopcem i odmah izvrnite tegle naopačke i neka tako odstoje 15 minuta.

Nikakva druga sterilizacija ili pasterizacija nije potrebna. Na ovaj način džem će se dugo očuvati.

Ili ako ste za malo eksplozivniju verziju ovog pekmeza ...

 

 

Recept za pekmez od šljiva, ruma i cimeta

 

Sastojci:

3 kg zrelih šljiva

3 vanilin šećera

korica jednog limuna

2 dl ruma

5 karanfilića

štapići kore cimeta

1,5 kg šećera

 

Priprema:

Šljive operite, ocedite, prepolovitei izvadite koštice.

U posudu u kojoj ćete kuvati pekmez stavite red šljiva, red šećera i tako dok sve ne potrošite. Kuvajte na srednjoj vatri.

Kad je smesa već poprilično gusta, dodajte koricu limuna, karanfiliće i kore cimeta. Pred kraj kuvanja dodajte rum. Pekmez treba stalno mešati.

Kada po dnu posude prođete drvenom varjačom i ostane čist trag, to znači da je pekmez gotov.

Prelijte ga u sterilizovane i zagrejane teglice i ostavite u mlakoj rerni s malo otvorenim vratima da se ohlade i uhvati zaštitna korica. Ohlađeni pekmez pospite kašičicom kristal šećera, zatvorite celofanom i stavite poklopac.

Uživajte!

 

Da biste komentarisali, morate biti prijavljeni.