KAKO PRAVILNO UKLOPITI HRANU I VINO

20.12.2018

 

Da biste potpuno uživali u gastronomskom iskustvu potrebno je da dobro uparite piće i hranu koju konzumirate. Mnoga jela nisu kompletna ukoliko ih ne prati kvalitetno vino, a postoje jasne smernice kada treba piti belo, kada crveno vino, a kada roze.

Naravno, iznad svega je lični ukus i ne postoje stroga pravila, zato što je svako od nas individua i ukusi nam se razlikuju. Vino uz hranu može služiti i kao korektor ukusa ili začin, koji jelu može dati bogatiji ukus. Ono što je važno je da se pri konzumiranju najpre pojede zalogaj hrane, a onda uzme gutljaj vina koji će produžiti ukus hrane i dati joj novu notu.

 

Uparivanje

Jedna od važnijih stavki pri uparivanju hrane i vina je tekstura, kao i ukus. Prema tome uparivanje se deli na dva načina: istog i suprotnog ukusa, a u skladu sa osnovnim ukusima koje čovek prepoznaje – slatko, gorko i kiselo. Isti ukus ima za cilj da pojača aromu hrane vinom slične teksture. Uparivanje suprotnih ukusa ima za cilj da očisti ukus prethodnog zalogaja hrane i pripremi onoga koji jede za neki novi ukus.

Jedan od najčešćih mišljenja pri uparivanju je da riba ide isključivo sa belim vinom. To je donekle zabluda jer se i crveno vino može odlično uklopiti sa ribljim specijalitetima. Riba sa malo masti poput smuđa i skuše se mogu sjajno upariti sa nekim crvenim vinima slabije teksture.

Postoji opšte prihvaćeno mišljenje kojeg ćemo se podsetiti, a to je da belo meso ide sa belim vinima, a crveno meso sa crvenim. Dakle, piletina se kombinuje sa belim vinom poput Šardonea ili Rizlinga, a recimo teletina sa Kaberneom ili Merloom. Sirevi se takođe rado kombinuju uz vina, i tu nekog opšteg pravila nema, tj. sve je u vašem ukusu i radoznalosti.

Za dezert možemo pronaći odlične parove koji će se savršeno uklopiti. Voćni kolač će recimo sjajno ići sa Rizlingom koji može biti sladak, jer sam dezert nije toliko zaslađen poput čokolade koja je teška za uparivanje. Ono sa čime nikako nećete pogrešiti kada su u pitanju dezerti je šampanjac, i slatka tzv. ‘’dezertna’’ vina.

Prepustite se eksploziji dobrih ukusa.

 

Da biste komentarisali, morate biti prijavljeni.