KAKO DA SAMI NAPRAVITE SAVRŠENI SUSHI?

22.01.2019

A sada malo japanske kuhinje. Otvaramo vrata gde se prave japanska umetnička dela – sushi.

Japanska kuhinja bazira se na softisiciranoj filozofiji postizanja sklada u životu i ishrani. Bez jakih mirisa, teških jela, mnogo kuvanja, distanja i pečenja, japanska kulinarska tradicija raspolaže jednostavnim jelima, a jedno od tih je – sushi.

Tradicija pravljenja sušija seže do 7. veka kada se riba čuvala u svežem stanju. Po receptu Hanaya Yohei iz Tokija, čak 1820. godine sushi je sadržao sveže isečenu sirovu ribu ili morske plodove u kombinaciji sa pirinčem. Nakon Drugog svetskog rata, sushi postaje poznat širom zapadnog sveta gde se dodaju i prilozi kao što su vasabi, soja sos i đumbir.

Sushi se danas sastoji od kuvanog pirinča kome se dodaje „šari“ (pirinčano sirće) i riba. U svojoj osnovi, postoje 6 vrsta sušija, a to su: Čirašizuši, Inarizuši, Makizuši, Narezuši, Nigirizuši i Ošizuši. Naravno, u restoranima formirana su imena po želji, zato dobro pazite da naručite onu vrstu koju najviše volite!

Iako na prvi pogled deluje složeno, napraviti sushi nije toliko teško i komplikovano.

Priprema:

Oko 80 gr prethodno skuvanog pirinča ravnomerno naneti na list Nori alge. Pri celom procesu važno je da vam ruke moraju biti vlažne, ali ne i mokre, jer je pirinač izuzetno lepljiv.

Zatim algu sa pirinčem postaviti na asuru za motanje, uz pomoć koje ćete napraviti Maki (rolani suši), tako da pirinač bude licem ka gore. Na pirinač staviti prethodno na štapiće isečen filet brancina (otprilike tri tanja štapića), preko toga, ravnomerno poređati krastavac isečen na žilijan.

Ne preterivati sa punjenjem, kako bi se Nori alga smotala u rolnicu. Uz pomoć asure, formirati rolnicu i iseći je na 6 jednakih delova.

Za pravi ukus japanske kuhinje sushi poslužite sa soja sosom ili vasabijem, za pikantniji ukus.

Da biste komentarisali, morate biti prijavljeni.