KAKO DA PREPOZNATE SVEŽU RIBU

02.02.2018

Na našim prostorima meso ima posebno mesto na trpezi i bez njega gotovo da ne možemo zamisliti nijedan obrok. Međutim, riba je sve češće deo našeg menija, kako zbog ukusa, tako i zbog činjenice da spada u grupu najkvalitetnijih namirnica.

U poređenju sa najčešće korišćenim namirnicima u našoj ishrani, riba sadrži više proteina, a manje masti. Zbog toga, preporuka stručnjaka je da bar dva puta nedeljno uključite ribu u svoju ishranu.  Nije važno da li je reč o slatkovodnoj ili morskoj ribi, obe vrste su podjednako zdrave.

ZNACI KOJI GOVORE DA JE RIBA SVEŽA

Određeni znaci mogu pokazati da li je riba sveža ili stoji duže vreme. Pri kupovini ribe za početak pogledajte njenu kožu. Sveža riba ima svetlu kožu, a krljušt se presijava u duginim bojama. Ukoliko se površina ribe manje sjaji,  riba je manje sveža.

Meso sveže ribe treba da bude čvrsto, tako da kada ga dodirnete ne ostaju udubljenja. Takođe treba obratiti pažnju na sam miris ribe. Ukoliko riba kiselkasto miriše,  to je znak da riba nije sveža. Još jedan pokazatelj svežine ribe su njene oči. Ukoliko su mutne i sive, riba je dugo stajala i izbubila je svoju svežinu.

Kada ste sigurni da ste uzeli svežu ribu, njene komade odmah očistite i poprskajte svežim sirćetom, kako biste sačuvali njenu svežinu.

KAKO NEUTRALIZOVATI MIRIS RIBE

Iako užite u ukusu ribe, izbegavate da je pripremate kod kuće zbog neprijatnih mirisa? Uz par saveta i trikova možete se brzo i efikasno rešiti ovih mirisa.

Rečne ribe poput šarana, štuke, grgeča i soma je najbolje marinirati nekoliko sati pre termičke obrade. Marinadu možete napraviti od limuna, luka, soli i peršuna. Na ovaj način ćete neutralizovaćeti miris ribe i pripremiti sjajan riblji delikates!

Ukoliko kuvate ribu, u vodu dodajte kašičicu putera od kikirikija. Kod pečenja ribe u rerni, u pleh sa ribom dodajte parče jabuke ili štapić cimeta. Ove namirnice će uspešno apsorbovati neprijatne mirise iz kuhinje. Kako biste uklonili neprijatan miris sa ruku, sokom od limuna protrljajte dlanove i zaboravite na uporan miris ribe!

Da biste komentarisali, morate biti prijavljeni.