KAKO DA NAPRAVITE SAVRŠENE TULUMBE?

21.10.2019

 

Danas ćemo se zasladiti, jer pravimo tulumbe!

Tulumbe potiču još iz Egipta, a danas se smatraju poznatim, tradicionalnim bosanskim kolačem.

Iako priprema izgleda jednostavno, u realnosti baš i nije tako. Vrlo je važno koliko je ulje zagrejano, sirup treba biti hladan, i tulumbe ne smeju izgoreti u tom procesu. Gustina testa tulumbi se takođe smatra jako važnom.

Agda, kao najvažniji sastojak ovo slatkog užitka poznata je kao slatka voda, koja kolačima daje slatkost, sočnost i svežinu.

Sastojci:

 Za agdu:

1 kg šećera

500 ml vode

limun po želji

Za testo:

250 ml vode

50 ml ulja

250 ml mleka

300 g brašna

prstohvat soli

5 jaja

 

Priprema:

Kako bi napravili agdu, potrebno je da pratite sledeće korake.

Stavite vodu i šećer da se kuva. Nakon što provri kuvajte još 4-5 minuta a onda sklonite i skroz ohladite. Dok se kuva, možete dodati kriške limuna po želji.

Kako biste napravili testo, potrebno je da stavite vodu, ulje i mleko da provri. Dodajte prstohvat soli i brašno. Isključite ringlu i mešajte da se smesa poprilično ujednači, oko 2-3 minuta. U vruće dodajte jaja i  mikserom dobro izmiksajte.

Unutrašnji deo šprica premažite uljem i napunite smesom.

Ujedno, pripremite sud sa agdom u koji ćete stavljati tulumbe. Pržite na umerenoj temperaturi, nekoliko minuta. Ako vam je ulje previše zagrejano, tulumbe će naglo dobiti boju ali će unutrašnji deo ostati poprilično živ.

Pržene tulumbe vadite u agdu i ostavite ih tamo dok spremate novu turu.

Da biste komentarisali, morate biti prijavljeni.