KAKO DA NAPRAVITE NAJLEPŠI NOVOGODIŠNJI DEZERT

20.12.2018

 

Jedan od najlepših perioda godine su svakako novogodišnji praznični dani.

Svako dete, ali i mnogi odrasli vole prazničnu atmosferu i sve što ona sa sobom donosi. Hrana i slatkiši su sastavni deo novogodišnje euforije, te ćemo vam otkriti lak i efikasan dezert koji će usrećiti svakoga. U pitanju su ušećerene jabuke koje možemo često videti na novogodišnjim sajmovima, vašarima i sličnim manifestacijama.

Ovaj dezert je nastao u 20. veku u Severnoj Americi, ali je ubrzo postao popularan širom sveta.

 

Ušećerene jabuke

Ukoliko želite brzu a ukusnu poslasticu, koja će pritom sjajno izgledati – ušećerene jabuke su najbolji izbor za to! Dovoljno vam je samo da imate voće, sečer i vodu. Za puniji ukus možete dodati i bombonski sok, ali nije neophodan. Za prefinjeniji ukus možete dodati i malo cimeta. Pored toga, potrebni su vam štapići od drveta i boja za jabuke (mi predlažemo crvenu).

Priprema:

Jabuke najpre treba dobro oprati, izvaditi peteljke i na tom mestu probosti štapić.

Za desetak jabuka potrebno vam je oko 400 grama šećera i oko 1dl vode. Naravno, ovo je proizvoljno i može se menjati u skladu sa brojem jabuka kao i koliko šećera volite.

Šećer i vodu kuvati dok ne dobije karamelizovanu boju, nakon toga sipati boju i skloniti sa vatre. Najbolje bi bilo to raditi u visokoj, a uskoj posudi, kako vam šećer ne bi pregoreo. Jabuke nakon toga umakati u smesu i odlagati na pek papir ili sličnu podlogu kako bi se šećer oformio oko jabuke, a glazura bila dovoljno jaka i debela. Korisno je podlogu premazati uljem pre odlaganja jabuka. Nakon svega pustite jabuke da se ohlade, a šećer stegne i vaša novogodišnja poslastica je spremna da usreći vas i vaše voljene.

 

 

Da biste komentarisali, morate biti prijavljeni.