Kako da napravite jaja na potpuno nov način!

26.05.2017

Ako na Instagramu pratite renomirane svetske food blogere, sigurno ste u poslednjih nekoliko dana makar jednom naleteli na ovo neobično jelo. Naime, reč je o nesvakidašnjem obroku pod nazivom „cloud eggs“, a mi nismo mogli da se ne zapitamo – zašto su ovi „oblaci od jaja“ toliko posebni?

Šta su „cloud eggs“?

Dok nekoga podsećaju na ogromne kokice, drugi odlaze korak dalje i porede ih sa užarenim suncem okruženim pufnastim oblacima. Takođe, neki eksperti za hranu upoređuju izgled ovog jela sa pečenim karfiolom, ali takva paralela zahtevnijim gurmanima sigurno zvuči manje slasno.

S druge strane, kritičari podsećaju da ovo nije ništa više do moderna interpretacija obroka koji Francuzi prave već vekovima i nazivaju ga „jaja u snegu“. 

Kako se prave?

Iako izgledaju prilično prefinjeno, ovakva jaja je veoma lako napraviti. Prvo što treba da uradite je da razdvojite žumanca od belanaca, koja ćete potom umutiti kao kada spremate puslice. Zatim, u belanca možete po želji staviti sir, seckanu šunku ili neki drugi dodatak, a zatim ćete ih u formi oblaka poređati po plehu za pečenje, pritom ostavljajući prostor u sredini gde će kasnije doći žumance. Nakon 5-10 minuta, dodajte i žumance i vratite sve u rernu na još nekoliko minuta pre serviranja.

Ono što je možda najzanimljivije kada je reč o brzom uspehu ovog recepta jeste činjenica da je popularan zbog toga što je veoma fotogeničan. Međutim, ako malo razmislite o neprikosnovenoj slavi Instagram „food porn“ trenda, onda i nije iznenađujuće da izgled često baca ukus u drugi plan. 

A kada je reč o ukusu ovih oblačastih jaja, probajte da ih napravite pa sami procenite da li su vredna ovolike pomame. 

Da biste komentarisali, morate biti prijavljeni.