KAKO DA NAPRAVITE BOLJE MAKARONE OD VAŠE BAKE

02.09.2019

 

Ko je za brzi ručak? Na meniju danas su makaroni na nekoliko načina.

Makaroni su jedna od najstarijih vrsta paste koju je vrlo lako spremiti. Obično nam je ovo jelo pravila baka, i zato smo rešili da vam otkrijemo kako da napravite bolje makarone od nje i pokupite simpatije svoje porodice.

 

MAKARONI SA SIROM

 

Sastojci:

500g makarona

500g sira

5 jaja

170 ml mleka

Malo ulja

Malo soli

 

Priprema:

Skuvajte makarone, a zatim umutite jaja, dodajte izgnječen sir, mleko i 3 kašike ulja. Posolite. Nakon što iscedite makarone, sipajte preliv i dobro promešajte.

Tepsiju premažite uljem i sipajte makarone. Zapecite u rerni u periodu od 30 minuta, na 200 stepeni.

 

 

SLATKI MAKARONI

 

Sastojci:

250 g spiralnih makarona

5-6 kašika šećera (ili po ukusu)*

80g prezli

cimet

anis u prahu, kardamom i sl.

 

Priprema:

Makarone skuvajte na klasičan način, u puno kipuće vode sa malo soli, bez ulja. Kuvajte ih oko 5-6 minuta. Sklonite šerpu sa ringle i ostavite da odstoji poklopljeno.

Ne odlivajte vodu u kojoj su se kuvale, ona služi da se makarone još dodatno „naduju“, i biće vam rastresite i mekane kada ih kasnije budete koristili.

U drugoj šerpici, na malo ulja, propržite prezle na tihoj vatri, neprestano mešajući kako ne bi zagorele, već dobile lagano zlatnu boju. Pred kraj dodajte i šećera po ukusu, pa sve izmešajte i sklonite šerpicu sa vatre. Odvojite malu količinu za posipanje odozgo.

Makarone procedite pa ih pomešajte sa proprženim prezlama. Prezle će upiti svu preostalu tečnost i napraviti fini krckavi omotač pa vam makarone neće biti gnjecave i vodene, zadržaće vlagu i sočnost, a spolja će biti suve.

Služite ih u manjim činijama, a odozgo posipite sa malo prezli koje ste ostavili za dekoraciju. Po želji dodajte odozgo još malo cimeta, prstohvat kardamoma i slično.

Poslužite toplo ili hladno, po sopstvenom ukusu.

 

 

 

Da biste komentarisali, morate biti prijavljeni.