KAKO DA ISKORISTITE OSTATKE VINA?

30.01.2019

Stalno dolazimo u situaciju gde nam ostaje malo hrane ili pića, ali ne dovoljno da bismo ih za nešto iskoristili.

Nema potrebe da bacate ostatke hrane ili pića koji su vam ostali od večere, ili od pića koje gosti nisu popili.

Evo šta sve možete da uradite sa ostatkom vina...

Napravite vinsko sirće

Vinsko sirće je od davnina poznato kao deo salate kojoj daje lepši ukus. Pravi se od belog ili crnog vina, a puno je kalcijuma, kalijuma, fosfora, gvožđa i bakra.

U čistu flašu sipajte ostatke crnog vina i ostavite da odstoji par sedmica. Flašu nemojte zatvarati i s vremena na vreme je promešajte. Vino će nakon par nedelja postati sirće, bez ikakvih dodataka.

 

 

Za ukusne supe i čorbe

Vino daje specifičan ukus supama i čorbama. Na primer paradajz čorbi ili čorbi od divljači savršeno odgovara crno vino. Tokom kuvanja dodajte pola čaše, najviše čašu vina i prepustite se pravom, punom ukusu.

Specijalan desert

Brzi, a ukusni desert sa vinom glasi ovako..U crnom vinu u koje ste dodali šećer kratko prokuvajte jabuke, kruške, breskve ili šljive. Nakon toga potrebno je voće odstoji desetak minuta u dobijenom soku. Zatim, izvadite iz toga, nanesite šlag i poslužite goste.

 

Omlet na drugačiji način

Prilikom pripreme omleta, jajima dodajte bilo koju vrstu belog vina (jedna kašika za dva jajeta). Dobro umutite viljuškom i sipajte na vrelo ulje. Tako nastaje savršeni, vazdušasti omlet.

 

Kocke vina?

Zaledite ostatke vina u kalup za led, a kasnije ove kocke možete koristiti za rashlađivanje vina ili za poseban šmek određenih jela.

Da biste komentarisali, morate biti prijavljeni.