KAD ZAMIRIŠE PRAVA DOMAĆA RIBLJA ČORBA

23.09.2019

Svi znamo kako izgleda kada zamiriše riblja čorba. Prosto nije moguće odoleti joj i zato se danas u Carnex kuhinji krčka ovo ukusno toplo jelo.

Riblja čorba koja se spremi u šerpi može može biti jednako dobra kao i ona iz kotlića. Istina je da ta cela atmosfera gde se čorba kuva, kada se loži vatra sa društvom daje novu dimenziju druženja i kuvanja, ali i ona koju spremite u toplini doma može biti podjednako zanimljiva. 

 

RIBLJA ČORBA: RECEPT

 

Sastojci :

1,5 kg očišćene ribe po izboru

1 kašika suvog začina ( vegeta )

1 kašičica soli

750 gr crnog luka

1,5 kašika crvene mlevene paprike

 

Priprema:

Luk očistiti i izblendirati. Predlog je da ga sameljete pre nego sitno iseckate. Nakon što ste samleli Kada luk dodajte litru, litru ipo vode, kašiku suvog začina i stavite na vatru da se kuva.

Luk kuvajte pola sata uz dolivanje vode. On bi trebao da se utopi u ostatak.

Nakon pola sata, dodajte papriku – možete staviti i fant, a onda dolijte još vode. Važno je da se začini dobro skuvaju pre stavljanja ribe, jer ukoliko nisu skuvani, paprika će ostati na površini.

Papriku kuvajte 15 minuta.

Odmah zatim dodajte komad ribe i lagano promešajte. Važno je da tu mora biti nekoliko komada šarana i, uz nju treba da bude nekoliko komada i neke manje kvalitetne ribe poput bele ili deverike, može da se doda komad štuke, smudja, zimskog manjića. Više vrsta ribe poboljšava ukus čorbe. Ako uzmete više vrsta, deo iskoristite za čorbu, a šta vam preostane ispečete.

Dospite vode više nego što želite da dobijete čorbe.

Ribu kuvate 15 do 20 minuta, ali ne i više, kako ne bi došlo do raspadanja.

Nakon 20 minuta, dodajte čep sirćeta ili rakije kako se riba ne bi raspala, svakako će na kraju ispariti.

Poslužite riblju čorbu uz hleb ili domaću testeninu.

Da biste komentarisali, morate biti prijavljeni.