KAD JESEN ZAMIRIŠE NA KESTEN

15.10.2019

 

Kesten – omiljena namirnica oktobra! Napravite prava ukusna jesenja jela od kestena uz naše recepte.

Kesten je namirnica koja raspolaže mnogim dobrobitima. Pogodan je za naše zdravlje, a nudi pravu eksploziju ukusa. Ima prijatno slatkast ukus, a koristi se kao desert, u sirovom, kuvanom ili pečenom stanju.

S obzirom da spada u grupu orašastog voća, važno je voditi računa o tome kako se skladišti, jer je važno da ne dođe u kontakt sa vlagom i vazduhom. Upravo zato ga treba čuvati u frižideru.

A kako da napravite ukusno jelo od kestena, uz pomoć koga će zamirisati gotovo cela kuća i kako da se posle zasladite pročitajte u našem daljem tekstu.

 

Kesten supa

 

Sastojci:

2l pilećeg bujona

650 g kestenja

glavica seckanog luka

3 vezice svežeg peršuna

 2 karanfilića

lovorov list

130 ml pavlake

nepuna kašičica šećera

so

biber po ukusu

 

 

Priprema:

Ljuske kestenja zasecite nožem I stavite da se kuva u vodi, a zatim pecite na 230 stepeni 10-ak minuta. Ohladite i oljuštite.

U velikoj šerpi pomešajte pileći bujon, kestenje i seckani luk. Peršun, lovorov list i karanfilić pomešajte u kesici za začine i tako stavite da se kuva sa supom na niskoj temperaturi od 45 minuta.

Izbacite kesicu sa začinima, pa u blenderu ispasirajte smesu sa kestenjem. Dodajte pavlaku, šećer, posolite i pobiberite po ukusu. Vratite na ringlu i prokuvajte još nekoliko minuta.

 

Kesten mus

 

Sastojci:

2 šolje kestenja

1 šolja mleka

pola šolje šećera

2 žumanca

150 ml pavlake

 

Priprema:

Mleko i kestenje stavite da proključa, pa smanjite temperaturu i kuvajte dok kestenje ne omekša (oko 15 minuta). Izmiksujte u blenderu dok ne dobijete glatku smesu, ako je potrebno dodajte još malo mleka. Procedite, odbacite ono što se nije ispasiralo i stavite u frižider na 60 minuta.

Zagrejte šećer i 80 ml vode, kuvajte dok se šećer ne otopi. Žumanca umutite mikserom, pa u toku mućenja polako dodajte šerbet. Povećajte brzinu miksera i mutite dok ne dobijete penastu smesu, pa ohladite. Na kraju sve kremove izmešajte i mutite dok se ne sjedini. Sipajte u čaše, po želji ukrasite sa malo pečenog kestenja i ohladite preko noći.

 

Da biste komentarisali, morate biti prijavljeni.