GRČKI SPECIJALITET: SUVLAKI

24.07.2019

Hajdemo u Grčku na jedan suvlaki! Ili bolje, hajde da ovaj grčki specijalitet napravimo kod kuće?

Kao što već znamo Grčka je zemlja ostrva i antike. Opšte su poznati grčki mitovi, legende i Bogovi, ali ovo je ujedno i zemlja pravih gastronomskih delicija. 

Prva asocijacija na grčka jela jesu zapravo giros i suvlaki.

Suvlaki je grčki ražnjić koji nema utvrđeno pravilo po kome se pravi. Baš poput Grka, možete ih servirati i kombinovati namirnice kako želite. Mesa koja dolaze u obzir su svinjsko, pileće i jagnjeće.  

Možete ih služiti uz krompir, salatu, kao sendvič u lepinji...

Obično je paprika glavno povrće u suvlakiju (na ražnjiću), a suvlaki se u restoranu gotovo uvek služi uz porciju sveže grčke salate sa maslinama i kozijim sirom, tzatzikijem i dodatkom pomfrita.

 

PUT U GRČKU POPLOČAN JE SUVLAKI SPECIJALITETOM...

 

Sastojci:

2 veća svinjska filea

2 crvene paprike

2 zelene paprike

rendana kora od jedne narandže

rendana kora od jednog limuna

1/2 kašičice mlevene paprike

3 kašike soja sosa

origano, kari

so, biber

1,5 dl ulja

 

 

Priprema:

Svinjske filee zaseći po sredini, a zatim ih otvoriti i preko najlon kese blago istanjiti tučkom za meso da bi se dobila veća šnicla.

Nakon toga šnicle iseći na manje pravougaonike 3×2 cm.

Crvenu i zelenu papriku očistiti od semena i peteljki i iseći na pravougaonike podjednake veličine kao i meso.

Posebno pripremiti smesu za marinadu. Sjediniti rendanu koru limuna i narandže, pa dodati mlevenu papriku, soja sos, origano, kari i ostale začine po ukusu. Sipati ulje i promešati.

U pripremljenu marinadu dodati isečeno meso, pa promešati i ostaviti u frižideru da miruje 60 min.

Na štapiće za ražnjiće slagati naizmenično marinirano meso i papriku dok se ne popune. Potom ih peći u tiganju na vrelom ulju najpre sa jedne, a potom i sa druge strane dok ne porumene.

 

Da biste komentarisali, morate biti prijavljeni.