DVE ZDRAVE NAMIRNICE KOJE MOGU ZAMENITI HLEB

16.03.2018

Ukoliko ne možete da zamislite obrok bez hleba, a svesni ste da on nije dobar izbor za vašu liniju i zdravlje, vreme je da ga zamenite zdravijim alternativama. Donosimo vam listu namirnica sa minimumom kalorija i maksimalno nutritivnih sastojaka koje možete konzumirati koliko god i kad god poželite.

BULGUR PŠENICA

bulgur-psenica

Bulgur pšenica je namirnica koja nam dolazi sa Bliskog Istoka, gde se tradicionalno koristi u ishrani vekovima unazad. Ona je bogatija vitaminima i mineralima u odnosu na rafiniranu, koja prilikom obrade ostaje bez mnoštva poželjnih sastojaka. Ono što čini bulgur prešnicu idealnom zamenom za hleb je nizak udeo masti, visok udeo vlakana, umeren udeo proteina i bogatstvo minerala. Samo jedan tanjir bulgur pšenice može da zadovolji 60% vaših dnevnih potreba. U nastavku pročitajte kako da pripremite bulgur pšenicu na jednostavan način.

Sastojci:

-200 gr bulgur pšenice

-malo putera

-1 kašika maslinovog ulja

-čen belog luka

-so po ukusu

-3,5 dl vode

-kašika seckanog peršuna

Priprema:

Ostavite vodu da proključa.  U drugu posudu stavite puter, maslinovo ulje i sitno iseckan čen belog luka. Dinstajte na blagoj vatri uz mešanje. Kada luk počne da miriše, dodajte bulgur pšenicu, so i promešajte.

Dodajte proključalu vodu ovoj smesi i nastavite da kuvate 5 minuta. Ostavite sve poklopljeno 5-10 minuta. Nakon toga, možete dodati seckani peršun i ostale začine po vašem ukusu.

LANENE PLOČICE

lanene-plocice

Lanene pločice možete jesti umesto hleba i peciva u svakoj prilici. One imaju visoku nutritivnu vrednost i duže će vas držati sitim. Glavni sastojak lanenih pločica, lan, bogat je omega 3 masnim kiselinama, vlaknima i proteinima. Lan takođe ubrzava metabolizam i podstiče rad sistema za varenje. Lanene pločice možete kupiti u prodavnicama zdrave hrane i većim marketima,  ali ih i možete napraviti i u svom domu. U nastavku vam donosimo recept za pločice sa lanom i susamom.

Sastojci:

-300 g integralnog pšeničnog brašna

-50g susama i lana

-1 kašičica soli

-1 dl ulja

-2 dl voda

Pomešajte sve sastojke uz postepeno dodavanje mlake vode. Kada dobijete smesu gustine testa, ostavite je da ostoji 20 minuta. Testo rastanjite i izrežite na pločice, pa pecite u rerni na 180 stepeni oko 20 minuta. Ohladite i čuvajte u zatvorenoj posudi.

 

 

Da biste komentarisali, morate biti prijavljeni.