DVA LAGANA JELA OD KUKURUZA

26.08.2019

Leto je vremenski period kada kukuruz jedemo u različitim vidovima, pa zato i ovog vrelog letnjeg dana pravimo jela sa ovom namirnicom. 

Kukuruz sem što je namirnica koja obiluje zdravim sastojcima može poslužiti i kao obrok, kao deo slasnog ručka, a s obzirom da se bliži početak škole, on je i odličan izbor za užinu vaših mališana.  

 

KUKURUZ MUSAKA

 

Sastojci:

pola šolje mleka

1/2 šolje neutralne pavlake

2 kašike putera

1 1/2 kašika šećera

2 kašike brašna

kašičica soli

4-5 šolja kukuruza šećerca

2 jajeta

1/2 šolje rendanog kačkavalja

iseckan vlašac za dekoraciju, po želji

Priprema:

Rernu zagrejte na 200 stepeni. U vatrostalnu posudu stavite malo ulja, a u dublji tiganj zagrejte neutralnu pavlaku, 1/4 šolje mleka, šećer i puter na srednjoj vatri.

Dok se greje smesa sa pavlakom pomešajte brašno i preostalo mleko (1/4 šolje). Nakon što smesa sa pavlakom počne da vri, dodajte polako mešavinu mleka i brašna i mešajte dok se sve ne zgusne (između 30 sekundi i 1 minuta). Sklonite smesu sa ringle i dodajte joj šećerac i so. Sve dobro promešajte.

Umutite dobro jaja i dodajte polako pripremljenoj smesi sa šećercem neprestano mešajući. Smesu sipajte u pripremljeni pleh i pecite oko 30 minuta u zagrejanoj rerni. Nakon 25. minuta pečenja pospite jelo rendanim kačkavaljem i vratite u rernu još 5 minuta. Ostavite jelo da se ohladi 10-15 minuta, a pre serviranja možete jelo posuti sa vlašcem.

 

 

KUKURUZ PALAČINKE

 

Za palačinke:

 250 g kukuruznog brašna

3 jaja

prstohvat soli

100 ml mleka

100 ml mineralne vode

2 kašike maslinovog ulja

Za fil:

100 g kukuruza šećerca

500 g mlevenog mesa

8 palačinki

 glavica crnog luka

2 šargarepe

 200 g kupusa

Praziluk

100 ml povrtnog bujona

 200 g kisele pavlake

 50 g kačkavalja

 So

 biber

 ulje za prženje

Priprema: 

Mikserom umutite brašno, jaja, so i hladno mleko. Sipajte vodu i ulje, i mutite još nekoliko minuta. Ostavite da odstoji 60 minuta, taman dok ispečete palačinke.

Praziluk isecite na kolutiće, kupus na uske trake, a šargarepu na kockice. Na zagrejanom ulju kratko propržite seckan crni luk i meso, dodajte šargarepu i kupus, sipajte bujon i kuvajte nekoliko minuta. Umešajte kukuruz i praziluk, posolite i pobiberite.

Svaku palačinku premažite sa malo pavlake, nafilujte smesom od mesa, urolajte, poređajte u podmazanu vatrostalnu činiju, prelijte ostatkom pavlake, pospite rendanim kačkavaljem i pecite u rerni na 200 stepeni dok ne dobiju zlatno-smeđu boju.

Još ideja za jela sa kukuruzom pronađite na našem portalu, u članku

Da biste komentarisali, morate biti prijavljeni.