ĐUVEČ NA TRI NAČINA

07.10.2019

Pravi se u svakom kraju i mnogi ga vole! Danas se krčka nešto za šta smo svi zasigurno čuli -miriše na đuveč!

Đuveč je definitivno jedno od jela, čak i u varijanti kada ne sadrži meso, ima besprekoran ukus i tradicionalno se jede godinama unazad.

Postoje varijacije ovog jela, a na vama je da odaberete da li ćete praviti sa mesom, slaninom ili možda posni?

 

Banatski đuveč

 

Sastojci:

500 g krompira 

200 g slanine     

1 glavica crnog luka

5 čenova belog luka

2 paprike

ulje        po potrebi

bosiljak po ukusu

so           po ukusu

biber     po ukusu

Priprema:

Krompir oljuštite i isecite ga na pola. Crni luk isecite na rebarca, paprike na kolutove, a čenove belog luka samo prepolovite.

Sitno iseckanu slaninu propržite u šerpi i dodajte isečeno povrće. Prelijte vodom i dinstajte tridesetak minuta.

Đuveč začinite po ukusu, preručite ga u pleh i zapecite u rerni na 200 stepeni.

 

 

Mediteranski đuveč

 

2,5 kg svinjskog mesa od buta

200 g pirinča

300 g paradajza

100 g obarenog crnog pasulja

100 g obarenog kukuruza šećerca

1 glavica crnog luka

1 šargarepa

1 kašika parmezana

1 kašika maslaca

Ulje po potrebi

suvi biljni začin, so, biber

 

Priprema:

Isecite meso na kocke, a seckani crni luk i šargarepu propržite na zagrejanom ulju. Dodajte oprani pirinač, kratko pržite, a zatim nalijte vodom. Kuvajte dok pirinač neomekša. Pred kraj umešajte maslac i dodajte kriške oljuštenog paradajza. Pospite suvim biljnim začinom, posolite i pobiberite. Pre posluženja umešajte parmezan, obareni kukuruz šećerac i pasulj.

 

Đuveč sa junetinom

 

Sastojci:

600 g junećeg mesa, bez kostiju

oko 500 g mešanog povrća, paprike, paradajza, graška, boranije, tikvice, ili po izboru

2 veće glavice crnog luka

1 puna kašikica brašna

1 puna kašikica crvene paprike

1 ravna kašikica soli

1 puna kašikica vegete

0,5 kašikice bibera

na vrh kašikice ljute paprike

1 dl soka od paradajza

oko 4 dl vode, po potrebi

2 pune kašike pirinča

1 ravna kašikica mirođije

oko 2 kašike peršunovog lista

2-3 kašike ulja

Priprema:

Prvo juneće meso iseći na krupnije kocke. Zatim mešavinu povrća, paprike, paradajza, tikvice, graška, ili po izboru, očistiti, oprati i iseći na kockice. Može se koristiti i pripremljena zamrznuta mešavina povrća za đuveč. Crni luk isto oljuštiti, oprati i iseći na sitnije kockice. Sada uzeti sud odgovarajuće veličine i sipati malo ulja, pa ubaciti crni luk i kratko propržiti. Zatim dodati kocke mesa i sve zajedno dinstati mešajući na srednjoj vatri oko 5 minuta. Nakon toga dodati seckano povrće i sve zajedno dinstati oko 10 minuta. Prilikom dinstanja dolivati malo vode, oko 1 dl, ili po potrebi. Zatim posuti prvo brašnom, pa dobro promešati. Posle dodati crvenu papriku i još jednom sve promešati.

Preliti sa vodom i sokom od paradajza, tako da tečnost prekrije meso i povrće. Posle dodati začine, so, vegetu, biber, mirođiju i malo ljute paprike. Dobro promešati i sačekati da provri, pa ostaviti na tihoj vatri poklopljeno da se đuveč kuva oko 1,5 sat.

Otprilike na polovini kuvanja dodati pirinač i nastaviti još kuvati do kraja, sve dok meso fino ne omekša. Za vreme kuvanja nekoliko puta promešati.

Na kraju dodati seckan peršun list. Đuveč poslužiti toplo uz svež hleb, kiselo mleko, kisele krastavce, ili po želji.

Da biste komentarisali, morate biti prijavljeni.