DA LI STE PROBALI OVAKAV BEŠAMEL SOS?

16.09.2019

Bešamel sos ima mnoge varijante i pokazao se kao odličan sastojak mnogih jela.

Veruje se da je bešamel sos nastao u 17.veku kada ga je jedan od radnika pripremio na dvoru Louisa XIV tako što je pomešao pavlaku sa brašnom, maslacem, peršunom i lukom, a ponekada bi stavio i neki ljuti sastojak.

Danas, ovaj sos je nezaobilazan deo mnogih jela. Ono što se promenilo jeste da se umesto pavlake stavlja mleko, dok su brašno i maslac ostali baza.

Prvo da se podsetimo osnovnog recepta...

 

Bešamel sos

 

Sastojci:

2 kašike maslaca

2 kašike pšeničnog brašna

1 decilitar pavlake za kuvanje

2 decilitara mleka

So po ukusu

Priprema:

U tiganju zagrejte maslac, zatim dodajte brašno. Uz neprestano mešanje lepo upržite. Čim počne da krčka, tačnije čim brašno počne da dobija zlatnu boju, dodajte pavlaku i nastavite mešanje. Odmah dodajte i mleko pa mešajte dalje dok ne dobijete sos željene gustine. Potrebno je da bude bez grudvica, ujednačen.

Na kraju dodajte so po ukusu, promešajte, pa sklonite sa ringle. Sve je spremno!

 

 

Bešamel sos sa sirom

 

Sastojci:

5 kašika putera

5 kašika pšeničnog brašna

5 decilitara mleka

200 grama sira po izboru

Sok od 1/2 limuna

So po ukusu

Priprema:

Prvo pripremite bešamel sos po standardnom receptu koji smo napisali pre. Puter i brašno propržite, a zatim dodajte mleko i mešajte neprestano dok ne dobijete sos željene gustine. U gotov bešamel sos odmah umešajte sir (mladi, stari, sitni, fetu, rikotu ili po vašem izboru), a onda dobro izmešajte da se sir skroz otopi. Sklonite sa ringle, a potom umešajte limunov sok i so pa dobro promešajte. Sos poslužite odmah dok je topao.

 

Bešamel sos sa kačkavaljem

 

Sastojci:

4 kašike putera

4 kašike pšeničnog brašna

1 decilitar mleka

250 mililitara pavlake za kuvanje

200 grama kačkavalja

So po ukusu

Priprema:

Zagrejte puter u tiganju, a zatim dodajte brašno i kratko propržite. Čim počne da vri, postepeno dodajte mleko uz neprestano mešanje. Kada smesa počne da dobija na gustini, dodajte i pavlaku za kuvanje, pa još mešajte. Potrebno je da smesa bude ujednačena, srednje gustine, i bez grudvica.

Gotov sos sklonite sa ringle pa dodajte rendani kačkavalj, i promešajte kako bi se lepo sjedinilo. Dodajte i soli po ukusu pa ponovo promešajte I vuala, vaš sos je spreman.

 

Bešamel sos sa belim lukom

 

Sastojci:

2 kašike putera

2 kašike pšeničnog brašna

250 mililitara mleka

3 čena belog luka

Soli po ukusu

Priprema:

Potrebno je da na zagrejanom puteru najpre propržite sitno iseckani beli luk. Zatim, dodajte brašno i mešajte energično, da se brašno uprži. Za to je potrebno tek jedan minut, kako ne bi zagorelo. Sada dodajte mleko i takodje mešajte neprestano da se sos zgusne, i da nestanu sve grudvice.

Kada se napravi gusti, ujednačen sos, sklonite sa ringle pa dodajte so ili neke začine po vašem ukusu, promešajte.

Da biste komentarisali, morate biti prijavljeni.