DA LI RUSKA SALATA ZAISTA POTIČE IZ RUSIJE?

30.10.2019

Ruska salata je specijalitet kojojm se svaka domaćica hvali. Danas ćemo saznati od kada seže ovaj ukusni recept i zaštitni znak zimskog perioda.

Još malo pa kreću praznici i slave, dani kada je ruska salata jedino što čujemo u razgovorima izvrsnih domaćica.

Zanimljivo je to da je ruska salata u nekim jezicima poznata pod istim nazivom. Govorimo o Srbiji, Italiji, Francuskoj, Španiji, Makedoniji, Bugarskoj, dok je u Rusiji, Ukrajini, Nemačkoj, Engleskoj poznata kao Salata Olivije.

Ovaj naziv dobila je po njenom osnivaču – Lisojenu Olivijeu koji je bio ruski kuvar, belgijskog ili francuskog porekla. On je bio vlasnik pariške kuhinje u Moskvi, restorana koji je nosio naziv „Ermitraž“. Ovaj restoran je bio na odličnom glasu u to vreme.

 

Istorija kaže da je ruska salata nastala baš u toj kuhinji kada ju je 1860. godine Olivije poslužio gostima. Ona je ubrzo postala zaštitni znak tog restorana, ali i dobro poznat recept kuvara širom sveta.

Način pripreme je bio strogo čuvana tajna, jer ju je Olivije vešto skrivao, iako su osnovni sastojci bili dobro poznati. Koliko god su se gurmani tog vremena trudili da ga precizno iskopiraju - nije im polazilo za rukom. Olivijeov recept ostao je kao neka vrsta legende.

Najranija publikacija recepta za rusku salatu bila je tek 31. marta 1894. godine u časopisu „Naša hrana“.

Prva verzija ruske salate se zapravo razlikovala od današnjeg recepta. Sastojci koji su činili ovu salatu bili su: teleći jezik, kavijar, zelena salata, komadići jastoga i kapra, kornišoni, tvrdo kuvana jaja i zrnca soje. Preliv od majoneza bio je posebna kombinacija provansalskog maslinovog ulja, senfa i vinskog sirćeta. Tačan recept ovog preliva ostao je nepoznat.

A onda se od sovjetskog vremena recept za pripremu ruske salate načisto promenio. Skupi sastojci su zamenjeni jeftinijim i pristupačnijim. Danas, ruska salata sadrži: kuvani krompir, kuvanu šargarepu, kobasicu(bareno meso ili šunku ), tvrdo kuvana jaja, kisele krastavce, grašak, mirođiju i majonez.

Da biste komentarisali, morate biti prijavljeni.