ČUVANJE HRANE - PLASTIČNE ILI STAKLENE POSUDE

02.03.2018

Ulaganjem u kvalitetno posuđe možete poboljšati ukus hrane. Plastične posude su najčešći izbor za odlaganje hrane i nošenje užine ili ručka na posao i u školu. One su lagane, otporne i zgodne za transport. Međutim, često se može čuti da plastika nije bezbedna, a pored toga je i teška za održavanje. Staklene posude predstavljaju zdravije rešenje za skladištenje hrane, ali su za razliku od plastičnih, lako lomljive I prilično teške za nošenje. Predstavljamo vam prednosti i nedostatke plastike i stakla namenjenih za skladištenje hrane, kako biste lakše pronašli idealno rešenje za vas.

PLASTIČNE POSUDE

plasticne-posude

Plastične posude možete naći u različitim oblicima i velilčinama i prilagoditi ih svojim potrebama. Kako bi dugo trajale, važno je da ih na pravilan način održavate. Plastične posude nije dobro zagrevati, ni stavljati toplu hranu u njih, jer u dodiru sa toplotom plastika može ispustiti štetne materije. Izbegavajte da je perete jakim deterdžentima i u mašini za sudove. Ukoliko ih ipak stavite u mašinu,  nemojte ih stavljati na donje police, kako ne bi došle u kontakt sa toplom vodom.

Kako biste se rešili neprijatnih mirisa od hrane, isperite plastičnu posudu odmah nakon korišćenja. Ukoliko želite temeljnije da ih očistite, u čiste posude sipajte so. So će pospešiti neutralizaciju neprijatnih mirisa.

Takođe je važno da znate posle koliko vremena plastične posude nisu dobre za upotrebu. Ukoliko primetite da su poklopci dotrajali, pohabani i ne možete da zatvorite posudu, vreme je da svoje plastične posude zamenite novim.

STAKLENE POSUDE

staklene-posude

Uglavnom je zastupljeno mišljenje da je stakleno posuđe najzdravije za pripremanje i skladištenje hrane. Tačno je da su staklene posude dobar izbor, nisu toksične i prilično su jednostavne za održavanje. Takođe, postoje staklene posude koje bezbedno možete zagrevati. Vatrostalne posude od stakla su idealan izbor za pripremanje hrane, kako su otporne na promenu temperature. Njih možete koristiti i za serviranje hrane. Međutim, osetljive su na nagle temperaturne promene. Nikada nemojte vatrostalnu posudu direktno iz frižidera stavljati na ringlu. Pre nego što zagrejete vatrostalnu posudu, dobro je obrišite i osušite. Nakon upotrebe, dobro operite svoje posude, kako se ne bi na obodima nakupljale nečistoće.

 

Da biste komentarisali, morate biti prijavljeni.