BUNDEVA – JESENJI DODATAK SVAKE TRPEZE
Uveliko smo zagazili u lišće i prepustili se neobičnim ukusima jeseni, zato danas pravimo recepte u kojima je bundeva glavni sastojak.
Nekako, nepravedno zapostavljena u ishrani, bundeva, ili poznata kao domaća banana sadrži mnogo vitamina i minerala koji su nam neophodni.
Može da se pohuje, da se peče u rerni, mogu se napraviti čorbe, potaži, kroketi, pita od bundeve, ali može i služiti kao ukras.
Ali hajde da ovaj jesenji simbol pretvorimo u bogata i ukusna jela od bundeve.
Pljeskavice od bundeve
Sastojci:
400 g krompira
400 g bundeve
1 jaje
150 g brašna
20 g skroba
so, biber
muškatni oraščić
75 g semenki bundeve
2 kašike putera
2 kašike ulja
Priprema:
Bundevu i krompir očistite i grubo izrendajte. Pomešajte sa jajetom, brašnom i skrobom, a zatim dodajte so, biber i narendani muskatni oraščić. U šerpi zagrejte puter i ulje i kašikom vadite pljeskavice, pa ih spuštajte u vruću masnoću. Blago ih pritisnite kašikom kako bi se spljeskale.
Dobija se odprilike osam pljeskavica od ove količine krompira i bundeve. Pljeskavice zapecite sa obe strane, pa izvadite na salvetu kako bi se ocedile.
U tiganju sa neprijanjajućom podlogom, bez ulja, propržite semenke bundeve. Stavite ih na tanjir da se ohlade. Služite uz pljeskavice.
Lazanje sa bundevom
Sastojci:
2 praziluka
750 g bundeve
glavica luka
2 čena belog luka
2 kašike ulja
500 g junećeg mlevenog mesa
3 kašike paradajz pirea
125 ml belog vina
125 g kisele pavlake
so, biber
3 kašike maslaca
3 kašike brašna
500 ml mleka
rendani muskatni oraščić
300 g lazanji
40 g parmezana
Priprema:
Praziluk iseći na kolutove, a bundevu na prutiće. Iseckati crni i beli luk, pa propržiti na ulju. Dodati meso, umešati povrće, paradajz pire i vino. Krčkati 5 minuta. Umešati kiselu pavlaku. Zagrejati rernu na 200 stepeni.
Zagrejati maslac i propržiti brašno. Umešati mleko, krčkati 3 minuta, začiniti i dodati muskatni orašćić po ukusu. Ređati u nauljeni pleh ploče za lazanje, meso i sos. Posuti sirom i staviti u rernu na 45 minuta da se zapeče.
Da biste komentarisali, morate biti prijavljeni.