BUNDEVA – JESENJI DODATAK SVAKE TRPEZE

21.10.2019

Uveliko smo zagazili u lišće i prepustili se neobičnim ukusima jeseni, zato danas pravimo recepte u kojima je bundeva glavni sastojak.

Nekako, nepravedno zapostavljena u ishrani, bundeva, ili poznata kao domaća banana sadrži mnogo vitamina i minerala koji su nam neophodni.

Može da se pohuje, da se peče u rerni, mogu se napraviti čorbe, potaži, kroketi, pita od bundeve, ali može i služiti kao ukras.

Ali hajde da ovaj jesenji simbol pretvorimo u bogata i ukusna jela od bundeve.

 

Pljeskavice od bundeve

 

Sastojci:

400 g krompira

400 g bundeve

1 jaje

150 g brašna

20 g skroba

so, biber

muškatni oraščić

75 g semenki bundeve

2 kašike putera

2 kašike ulja

Priprema:

Bundevu i krompir očistite i grubo izrendajte. Pomešajte sa jajetom, brašnom i skrobom, a zatim dodajte so, biber i narendani muskatni oraščić. U šerpi zagrejte puter i ulje i kašikom vadite pljeskavice, pa ih spuštajte u vruću masnoću. Blago ih pritisnite kašikom kako bi se spljeskale.

Dobija se odprilike osam pljeskavica od ove količine krompira i bundeve. Pljeskavice zapecite sa obe strane, pa izvadite na salvetu kako bi se ocedile.

U tiganju sa neprijanjajućom podlogom, bez ulja, propržite semenke bundeve. Stavite ih na tanjir da se ohlade. Služite uz pljeskavice.

 

Lazanje sa bundevom

 

Sastojci:

2 praziluka

750 g bundeve

glavica luka

2 čena belog luka

2 kašike ulja

500 g junećeg mlevenog mesa

3 kašike paradajz pirea

125 ml belog vina

125 g kisele pavlake

so, biber

3 kašike maslaca

3 kašike brašna

500 ml mleka

rendani muskatni oraščić

300 g lazanji

40 g parmezana

Priprema:

Praziluk iseći na kolutove, a bundevu na prutiće. Iseckati crni i beli luk, pa propržiti na ulju. Dodati meso, umešati povrće, paradajz pire i vino. Krčkati 5 minuta. Umešati kiselu pavlaku. Zagrejati rernu na 200 stepeni.

Zagrejati maslac i propržiti brašno. Umešati mleko, krčkati 3 minuta, začiniti i dodati muskatni orašćić po ukusu. Ređati u nauljeni pleh ploče za lazanje, meso i sos. Posuti sirom i staviti u rernu na 45 minuta da se zapeče.

 

Da biste komentarisali, morate biti prijavljeni.