BRZI KOLAČ SA VIŠNJAMA

24.07.2019

 

Kolač sa višnjama uvek dolazi u obzir, zato ga danas pravimo na jednostavan i brz način.

Počnimo od toga zašto su višnje dobre za vas, a onda ćemo preći na kolač sa višnjama koji se topi u ustima.

Tamnocrvena boja, slatkasto-kiselkasti ukus i svojstva koje poseduje ova voćka (Prunus cerasus) učinila su je omiljenim voćem. Njene prednosti poznate su još od kada su se uzgajale na prostorima Turske i Grčke. Iako je trešnja bila rasprostranjena, ukrštanjem već kultivisane domaće slatke trešnje sa divljim kiselim vrstavama dobijena je višnja. Ona se danas najviše uzgaja u Evropi i jugozapadnoj Aziji. U Srbiji, ona je najzastupljenija u južnoj i jugoistočnoj Srbiji.

Osim vode, svaka višnja u plodu sadrži zavidne količine šećera, organskih kiselina, tanina, pektina, mineralnih materija, vitamina C, B1, B2, PP i karotena.  

 

 

BRZI KOLAČ SA VIŠNJAMA

 

Sastojci:

Jaja 3 komada

Šećer  10 kašika

Vanilin šećer 1 kesica

Ulje 15 kašika

Jogurt  1 čaša

Brašno 20 kašika

Prašak za pecivo  1 kesica

 

Priprema:

3 jaja umutiti sa 10 kašika šećera,na vrh prsta dodati malo soli. Sveto to izmešati,potom dodati 1 kesicu vanilonog šećera,15 kašika ulja,1 čašu jogurta, 20 kašika brašna i 1 prašak za pecivo. Sve to lepo izmešati i razliti smesu u podmazan pleh.

Potom poredjati višnje i staviti u zagrejanu rernu. Peći na 200 stepeni. Po želji kolač posuti šečerom u prahu.

A za one koji vole višnje, ali i čokoladni ukus, imamo super recept za kolač sa višnjama i čokoladom!

 

BRZI KOLAČ SA VIŠNJAMA I ČOKOLADOM

 

Sastojci:

250 g crne čokolade

200 g maslaca

150 g smeđeg šećera

1 vanilin šećer

prstohvat soli

2 kašike kakaa u prahu

3 jaja

150 g glatkog brašna

340 g višanja (1 tegla kompota od višanja)

 

Priprema:

Ocedite višnje iz kompota.

 Na pari otopite maslac i čokoladu, umešajte kakao i sve malo prohladite.

U dubljoj posudi umutite jaja sa šećerom i vanilin šećerom. Dodajte otopljeni maslac i čokoladu pa kratko mutite.

Dodajte brašno i prstohvat soli pa i to kratko umešajte.

Dodajte višnje pa ih lagano umešajte špatulom.

Smesu prebacite u pleh za pečenje koji ste prekrili papirom za pečenje, poravnajte špatulom i stavite peći u prethodno zagrejanu rernu na 180 °C te pecite 40-45 minuta.

Izvadite kolač iz rerne, pustite da se potpuno ohladi pa ga isecite na kocke i poslužite.

Da biste komentarisali, morate biti prijavljeni.