BAŠ BRZE PANCEROTE
Danas smo za laku i brzu pripremu pravog specijaliteta od testa koji osvaja sa prvim zalogajem – pancerote!
Specifičan oblik i neodoljiv ukus krije se u pancerotama. Smatra se da su poreklom iz Pulije, gde su pravljene na početku tradicionalnog karnevala.
Ipak, kao da se ovaj recept izborio za svoje mesto pod suncem u Milanu. U tom gradu stekao je najviše ljubitelja u prvom periodu svog postanka, a onda ovaj sočan i mekan užitak postao je voljen širom sveta.
Klasične pancerote prave se sa paradajz sosom i svežom mocarelom, ali postoje razne varijacije. Čuvene italijanske pancerote, koje možete lako pripremiti bez kvasca. Po želji ih možete ispržiti ili ispeći u rerni. Možete ih služiti za doručak ili večeru, podjedanko im se raduju i deca i odrasli.
Pancerote sa šunkom i sirom
Sastojci:
2 šolje brašna
1 šolja jogurta
1 prašak za pecivo
1 kasičiča soli i pola kašiče šećera
Fil:
200g šunke
100g sira
2 kašike paradajz sosa
Priprema:
Pomešajte sve sastojke, osim šunke i sira i umesite testo.
Napravite 6 loptica i ostavite ih da odstoje oko 20 min. Za to vreme iseckajte šunku i izrendajte sir.
Oklagijom izravnjajte svaku lopticu, na jednu polovinu sipajte mešavinu šunke i sira, preklopite i krajeve utisnite viljuškom.
Ukoliko želite da ih ispržite na ulju: U većem tiganju, zagrejte dobro ulje i pržite pancetote dok ne porumene. Stavite ih na ubrus, kada ih izvadite iz tiganja, da se malo procede od ulja. Služite ih dok su tople.
Ukoliko želite da ih ispečete: ostavite loptice da odstoje 30 minuta pre nego što ih izravnjate i filujete, zagrejte rernu na 200 C, premažite ih pancerote odozgo jednim umućenim jajetom i pecite ih oko 20 minuta tj. dok ne porumene.
Da biste komentarisali, morate biti prijavljeni.