BAŠ BRZE PANCEROTE

30.10.2019

Danas smo za laku i brzu pripremu pravog specijaliteta od testa koji osvaja sa prvim zalogajem – pancerote!

Specifičan oblik i neodoljiv ukus krije se u pancerotama. Smatra se da su poreklom iz Pulije, gde su pravljene na početku tradicionalnog karnevala.

Ipak, kao da se ovaj recept izborio za svoje mesto pod suncem u Milanu. U tom gradu stekao je najviše ljubitelja u prvom periodu svog postanka, a onda ovaj sočan i mekan užitak postao je voljen širom sveta.

Klasične pancerote prave se sa paradajz sosom i svežom mocarelom, ali postoje razne varijacije. Čuvene italijanske pancerote, koje možete lako pripremiti bez kvasca. Po želji ih možete ispržiti ili ispeći u rerni. Možete ih služiti za doručak ili večeru, podjedanko im se raduju i deca i odrasli.

 

Pancerote sa šunkom i sirom

 

Sastojci:

2 šolje brašna

1 šolja jogurta

1 prašak za pecivo

1 kasičiča soli i pola kašiče šećera

Fil:

200g šunke

100g sira

2 kašike paradajz sosa

 

Priprema:

Pomešajte sve sastojke, osim šunke i sira i umesite testo.

Napravite 6 loptica i ostavite ih da odstoje oko 20 min. Za to vreme iseckajte šunku i izrendajte sir.

Oklagijom izravnjajte svaku lopticu, na jednu polovinu sipajte mešavinu šunke i sira, preklopite i krajeve utisnite viljuškom.

Ukoliko želite da ih ispržite na ulju: U većem tiganju, zagrejte dobro ulje i pržite pancetote dok ne porumene. Stavite ih na ubrus, kada ih izvadite iz tiganja, da se malo procede od ulja. Služite ih dok su tople.

Ukoliko želite da ih ispečete: ostavite loptice da odstoje 30 minuta pre nego što ih izravnjate i filujete, zagrejte rernu na 200 C, premažite ih pancerote odozgo jednim umućenim jajetom i pecite ih oko 20 minuta tj. dok ne porumene.

Da biste komentarisali, morate biti prijavljeni.