BALKANSKI DELIKATES ZA SVA VREMENA – AJVAR

01.10.2019

Ponekada kažemo da je ajvar letnji ukus koji se jede u zimu. I došlo je to vreme, pravimo omiljeni balkanski delikates!

U ranu jesen domaćinstvo u Srbiji uveliko sprema poznati čarobni sastojak trpeza sa našeg područja – ajvar. On je verni pratilac svake zime, a i na slavama zauzima važno mesto na stolu.

Ajvar se može jesti kao vrsta salate, prilog, dodatak jelima ili namaz.  On može biti slađi, blaži, ljut ili baš ljut. Slaže se uz sva slana jela, a pogotovo uz pite, gibanice, proje, pršute, pečenja. I naravno da na sve mislimo, pa tako recept za proju možete naći na narednoj adresi 

Kako bi mogli da se prepustimo ovom užitku, pre nastanka crvenih teglica postoji čitava procedura u kojoj srpski narod pogotovo uživa. Sve naravno počinje pečenjem paprika. Pale se stari šporeti dok se miris paprika prostire duž cele šume, sela, livade...

Nakon što je paprika malo odstojala, potrebno ju je oljuštiti, isprati i iscediti, a zatim samleti. Tako samlevena masa crvenih paprika kuva se na tihoj vatri uz dodatak ulja i soli.

A stiže i recept! Pravimo nešto malo drugačije, ne standardno – slanu tortu sa ajvarom!

 

 

SLANA TORTA I AJVAR

 

Sastojci za koru:

 5 jaja

200 g kisele pavlake

100 g ajvara

9 kašika mekog brašna

prašak za pecivo

1/4 kašičice soli

 

Fil:

100 g ajvara

150 g kačkavalja

 200 g kisele pavlake

manja glavica crnog luka

 biber i so

Za ukrašavanje:

Carnex panceta slajs

 

Odvojite belanca i žumanca u dve posude za mućenje. Prvo, dobro umutite belanca u čvrst sneg uz dodatak od malo soli. U žumanca dodajte ajvar, kiselu pavlaku i so, pa dobro promešajte. Na kraju, varjačom lagano umešajte prosejano brašno sa praškom za pecivo i belanca. Testo izručite u pleh obložen papirom za pečenje. Pecite oko pola sata na 180 stepeni, da ravnomerno porumeni. Izvadite koru iz pleha i ostavite da se ohladi. U činiji dobro izmešajte sitno iseckan luk, ajvar, pavlaku, biber, so po potrebi i sitno rendani kačkavalj. Ohlađenu koru presecite po dužini na dva dela. Fil podelite na dva dela. Zatim, filujte donju koru, pa stavite gornju i blago pritisnite da se zalepi, a odozgo premažite ostatak fila. Pospite rendanim kačkavaljem i ukrasite Carnex pančeta slajsom. Pokrijte providnom folijom i ostavite preko noći u frižideru, pa sutradan isecite na kocke.

 

Da biste komentarisali, morate biti prijavljeni.