5 VRSTA VOĆA KOJE SE SLAŽU SA PRŠUTOM

26.08.2019

 

Danas pravimo neobične recepte koji podrazumevaju najpopularnije predjelo pod nazivom pršuta.

Pršuta je izraz koji smo usvojili iz italijanskog jezika, a zapravo znači šunka. S tim da je ono što je kod nas sušena šunka, u Italiji je šunka pod nazivom Prosciutto Cotto što znači do potpunog sušenja.

Iako se proizvodnja pršute vezuje za Toskanu, ipak najpoznatije i najskuplje pršute dolaze iz Parme i San Daniele del Fruli. Ali i ostale države se izdvajaju kao neko ko ima kvaltetan asortiman ovog predjela – Portugal presunto, Francuska Bayonne iz Baskije, Španija jamon iberico...

Pršuta se uvek pravi na isti način, a to je da se dobro istrlja solju, a često i belim lukom, a onda suši na dimu i promaji. Sušenje traje dva meseca, uz pranje od nekoliko puta kako bi se odstranilo što više soli, a onda se stavlja u hladnu, zatamnjenu i dobro ventilisanu prostoriju gde stoji dok se potpuno ne osuši. Najbolji period za početak pravljenja pršute jeste zima.

Svim vrstama pršute zajedniki je dominantan slan ukus, uz kremastu strukturu i zato se sjajno slaže sa određenim voćem.

 

DINJA

 

Pršuta i dinja su nepogrešiv spoj. Dok pršuta ima slanu notu, dinja mu daje slatki momenat.

U ovoj kombinaciji možete spremiti izvrsni obrok koji će vaše goste oduševiti. Odaberite zrelu dinju, operite i narežite na kriške. Ogulite i svaku krišku dinje obotajte kriškom pršute. Dinja takođe može i da se izreže na kockice i da se u kombinaciji sa pršutom napravi jedan ukusni ražnjić.

 

 

SMOKVE

 

Smokve su poznate po svom specifičnom ukusu, ali one se sjajno slažu iu pršutu. Smokve narežite uzdužno na četvrtine, i svaku smokvu obmotajte kriškom pršute. Ove zalogaje učvrstite čačkalicom i pospite sa listićima svežeg parmezana.

Postoji i jednostavnija varijanta a to je da se pršuta postavi unutar zarezane smokve.

 

JABUKE I KRUŠKE

 

Ovo voće daje poseban ukus svinjetini. Njihova hrskavost pravi kontrast slanim kriškama pršute. Važno je da jabuke i kruške budu zrele i sveže. Ovo jednostavno možete uvrstiti na jedan tanjir i dozvoliti gostima da jedu kako požele.

 

ANANAS

 

Ako ste mislili da se ova tropska voćka ne slaže uz tradicionalni proizvod, pogrešli ste. Specifičan ukus ananasa, baš kao  i dinja, daje odličan kontrast pršuti. Ananas očistiti i narezati na kolutove, a onda na polovinu. Oko svake polovine ananasa obmotajte pršutu tako da voće izviruje sa svake strane. Učvrstite čačkalicama.

Ukoliko se odlučite da napravite neki od ovih jela, predlažemo Carnex pršutu, a više o ovom proizvodu možete pronaći na: http://bit.ly/Carnex_pršuta

 

Da biste komentarisali, morate biti prijavljeni.