4 ČINJENICE O BELOM LUKU KOJE SIGURNO NISTE ZNALI

09.03.2018

U našoj ishrani beli luk oduvek zauzima posebno mesto. Pored toga što je obavezni sastojak mnogih jela, luk ima i brojne benefite po naše zdravlje – snižava holesterol i krvni pritisak. U periodu gripa i prehlada koristi se i za jačanje otpornosti organizma i samog imuniteta. Beli luk je u naše krajeve stigao iz Centralne Azije i dobio status najmoćnije namirnice. Njegova popularnost je bila tolika da se spominjao u molitvama, koristio kao sredstvo plaćanja, a njegova nestašica je bila uzrok pobune u seljaka u starom Egiptu.

BELI LUK SIMBOL OLIMPIJSKIH IGARA

beli-luk

I stari Grci su znali za njegova lekovita svojstva. Koristili su ga vojnici, ali i takmičari na Olimpijskim igrama kako bi poboljšali rezultate.  U srednjem veku su ljudi jeli beli luk u nadi da će se zaštititi od kuge. Ipak, smatran je hranom siromašnih slojeva društva. Jeli su ga uglavnom seljaci i mornari, zbog čega je sa odbojnošču na njega gledala engleska elita. Nekoliko vekova su poznati kuvari tog vremena zabranjivali njegovu upotrebu! Veruje se da luk ni danas nije poželjan na engleskom dvoru.

MAGIČNA SVOJSTVA BELOG LUKA

U našem narodu su se belom lukom pripisivala magična svojstva. Verovalo se da može rastera zle duhove i očisti kuću od negativne energije. Na vratima mnogih kuća u Srbiji visili su venci belog luka koji su, prema verovanju, štitili dom od vampira. Njime su se i premazivale ključionice i dimnjaci.

Kroz istoriju, beli luk je često nazivan smrdljivom ružom. U San Francisku postoji i restoran sa istoimenim nazivom, u kome se mogu pojesti tradicionalna jela obogaćena belim lukom! U Stokholmu postoji čizkejk sa belim lukom, a u Helsinkiju se služi pivo čiji je glavni sastojak beli luk.

KAKO JE NAJBOLJE JESTI BELI LUK

beli-luk

Beli luk svoja lekovita svojstva duguje moćnom sastojku alicinu, koji pomaže u borbi protiv bakterija i gljivica.  Kako biste na najbolji način iskoristili blagotvorno dejstvo belog luka, važno je da ga konzumirate na pravi način. Pre jela ga obavezno zgnječite kako biste podstakli enzimsku reakciju u kojoj nastaje alicin. Nemojte ograničavati uživanje u belom luku – stručnjaci preporučuju da u svoju ishranu uvrstite tri čena belog luka dnevno!

OSLOBODITE SE NEPRIJATNOG MIRISA BELOG LUKA

Beli luk se uglavnom izbegava zbog njegovoj jakog mirisa. Miris belog luka najintenzivniji je nakon što ga nožem usitnimo ili sameljemo. Njegovog neprijatnog mirisa rešićete se ako popijete limunov sok ili pojedete nekoliko kriški limuna. Limun će neutralizovati neprijatne mirise.

 

 

Da biste komentarisali, morate biti prijavljeni.