3 BRZA JELA SA TIKVICAMA

16.07.2019

 

Jela sa tikvicama su zdraviji izbor ukusnog ručka. Carnex ih danas sprema čak tri!

Kako u letnjem periodu jedemo laganije obroke, jela sa tikvicama danas su stigle na meni Carnex trpezu.

Tikvice su povrće koje je puno vitamina i samim tim predstavljaju riznicu zdravlja. Sadrže magnezijum, kalijum, fosfor i bakar. Sjajan su izbor za one koji se odluče na letnji detoks jer imaju malu kaloričnu vrednost.

 

JELA SA TIKVICAMA: PUNJENE TIKVICE

 

Sastojci:

3 kašike maslinovog ulja

3 mlada luka srednje veličine

2 čena belog luka

2 paradajza

300 grama mlevenog mesa

malo prezli

2 kašičice suvog začina

2 kašičice soja sosa

malo soli

malo bibera

4 tikvice srednje veličine

2 ribane mrkve

8 listova tvrdog kačkavalja

 

Priprema:

Na maslinovom ulju izdinstati mladi luk, beli luk, narendanu šargarepu i celerov list. U to staviti usitnjeni paradajz i mleveno meso. Začiniti biberom, solju, suvim začinom i politi vodom. Ova smesa treba da se dinsta petnaestak minuta dok povrće ne omekša.

Nakon toga dodajte 2 male kašičice soja sosa, par listova svežeg bosiljka, sos od paradajza.

Tikvice prepoloviti i izdubiti uz pomoć kašike. Posoliti ih i posuti prezlom uz list kačkavalja.

Prethodno pripremeljnu smesu staviti u udubljeni deo.

U prethodno zagrejanu rernu na 180-220 stepeni stavite pleh sa tikvicama i pecite 20-ak minuta da se kačkavalj rastopi i poprimi lepu zlatnožutu boju a tikvice omekšaju.

Ukoliko su vam listovi kačkavalja vrlo tanki, bolje ih je dodati 10 minuta pred kraj pečenja da ne pocrne.

 

 

JELA SA TIKVICAMA: ZA DOBRO JUTRO

 

Pravimo prženice od tikvica i to sa sirom! 

Sastojci:

300 g tikvica

2 struka celera

glavica crnog luka

2 kašike maslinovog ulja

so, biber

5 jaja

2 kašike mleka

3 kašike brašna

kašičica peršuna

150 g rendane gaude

kašika putera

 

Priprema:

Tikvice, crni luk i celer oljuštite i sitno iseckajte.

Zagrejte maslinovo ulje I na njemu prodinstajte luk, celer I tikvicu. Zatim začinite solju I biberom.

Dinstajte povrće oko 5 minuta. 

Mleko, jaja, brašno, peršun I 50g rendanog sira umutite mikserom. Začinite solju I biberom. U to dodajte spremljeno dinstano povrće. Zagrejte puter, dodajte masu od jaja I povrća, poklopite I dinstajte na umerenoj tempereturi oko 15 minuta.

Stavite ovu masu na pleh obložen masnim papirom. Premažite je preostalim sirom i zapecite u rerni ispod rešetke oko 1–2 minuta, odnosno dok se sav sir ne rastopi. Zatim ispečenu masu isecite na komade, nalik na picu, i servirajte .

 

JELA SA TIKVICAMA: POHOVANE TIKVICE 

 

Sastojci:

tikvice (količina po želji)

brašno

jaja

prezle

oko 1/2 dcl ulja

so, količina po želji

 

Priprema:

Tikvice pripremiti kao i za obično pohovanje, oljuštiti, iseći na tanke pločice, posoliti i ostaviti da puste vodu. Ocediti ih i uvaljati ih u brašno, jaja, prezle. Ređati ih u pleh koji ste blago premazali uljem, i na svaku naneti po dve, tri kapi ulja, koliko spadne sa četkice.

Staviti ih u ugrejanu rernu, na 170 stepeni. Nemojte ih puno prevrtati, ostavite ih da se uhvati korica, samo preokrenite i ostavite ih da se dopeku.

 

Da biste komentarisali, morate biti prijavljeni.