3 BRZA JELA SA TIKVICAMA
Jela sa tikvicama su zdraviji izbor ukusnog ručka. Carnex ih danas sprema čak tri!
Kako u letnjem periodu jedemo laganije obroke, jela sa tikvicama danas su stigle na meni Carnex trpezu.
Tikvice su povrće koje je puno vitamina i samim tim predstavljaju riznicu zdravlja. Sadrže magnezijum, kalijum, fosfor i bakar. Sjajan su izbor za one koji se odluče na letnji detoks jer imaju malu kaloričnu vrednost.
JELA SA TIKVICAMA: PUNJENE TIKVICE
Sastojci:
3 kašike maslinovog ulja
3 mlada luka srednje veličine
2 čena belog luka
2 paradajza
300 grama mlevenog mesa
malo prezli
2 kašičice suvog začina
2 kašičice soja sosa
malo soli
malo bibera
4 tikvice srednje veličine
2 ribane mrkve
8 listova tvrdog kačkavalja
Priprema:
Na maslinovom ulju izdinstati mladi luk, beli luk, narendanu šargarepu i celerov list. U to staviti usitnjeni paradajz i mleveno meso. Začiniti biberom, solju, suvim začinom i politi vodom. Ova smesa treba da se dinsta petnaestak minuta dok povrće ne omekša.
Nakon toga dodajte 2 male kašičice soja sosa, par listova svežeg bosiljka, sos od paradajza.
Tikvice prepoloviti i izdubiti uz pomoć kašike. Posoliti ih i posuti prezlom uz list kačkavalja.
Prethodno pripremeljnu smesu staviti u udubljeni deo.
U prethodno zagrejanu rernu na 180-220 stepeni stavite pleh sa tikvicama i pecite 20-ak minuta da se kačkavalj rastopi i poprimi lepu zlatnožutu boju a tikvice omekšaju.
Ukoliko su vam listovi kačkavalja vrlo tanki, bolje ih je dodati 10 minuta pred kraj pečenja da ne pocrne.
JELA SA TIKVICAMA: ZA DOBRO JUTRO
Pravimo prženice od tikvica i to sa sirom!
Sastojci:
300 g tikvica
2 struka celera
glavica crnog luka
2 kašike maslinovog ulja
so, biber
5 jaja
2 kašike mleka
3 kašike brašna
kašičica peršuna
150 g rendane gaude
kašika putera
Priprema:
Tikvice, crni luk i celer oljuštite i sitno iseckajte.
Zagrejte maslinovo ulje I na njemu prodinstajte luk, celer I tikvicu. Zatim začinite solju I biberom.
Dinstajte povrće oko 5 minuta.
Mleko, jaja, brašno, peršun I 50g rendanog sira umutite mikserom. Začinite solju I biberom. U to dodajte spremljeno dinstano povrće. Zagrejte puter, dodajte masu od jaja I povrća, poklopite I dinstajte na umerenoj tempereturi oko 15 minuta.
Stavite ovu masu na pleh obložen masnim papirom. Premažite je preostalim sirom i zapecite u rerni ispod rešetke oko 1–2 minuta, odnosno dok se sav sir ne rastopi. Zatim ispečenu masu isecite na komade, nalik na picu, i servirajte .
JELA SA TIKVICAMA: POHOVANE TIKVICE
Sastojci:
tikvice (količina po želji)
brašno
jaja
prezle
oko 1/2 dcl ulja
so, količina po želji
Priprema:
Tikvice pripremiti kao i za obično pohovanje, oljuštiti, iseći na tanke pločice, posoliti i ostaviti da puste vodu. Ocediti ih i uvaljati ih u brašno, jaja, prezle. Ređati ih u pleh koji ste blago premazali uljem, i na svaku naneti po dve, tri kapi ulja, koliko spadne sa četkice.
Staviti ih u ugrejanu rernu, na 170 stepeni. Nemojte ih puno prevrtati, ostavite ih da se uhvati korica, samo preokrenite i ostavite ih da se dopeku.
Da biste komentarisali, morate biti prijavljeni.